Provincie Utrecht

Modernisering bibliotheken weer een stap verder

4-7-2006 -

Gedeputeerde Staten stellen 848.350 euro beschikbaar voor Bibliotheekautomatisering. 'Uit in Utrecht'

Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben besloten 548.350 euro subsidie te verlenen aan de stichting samenwerkende bibliotheken (SUB) in het kader van de finale uitwerking van het project `Ureka, Utrechtse Poort tot Kennis' dat tot voornaamste doel heeft de in de regio gelegen bibliotheken te moderniseren.

Met de ondersteuning vanuit Ureka hebben bibliotheken in 2004-2005 stapsgewijs gewerkt aan een automatiseringssysteem voor alle Utrechtse bibliotheken. 7 regionale bibliotheken die voortkomen uit 39 lokale bibliotheekorganisaties gaan werken met een automatiseringssysteem. Van de bibliotheken die nog niet in het netwerk participeren - Nieuwegein, Baarn, Veenendaal - wordt aansluiting op termijn verwacht.

In het kader van Ureka willen gedeputeerde staten aan het nieuwe cultuurhuis Doorn een subsidie verlenen van 200.000 euro aan de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dit cultuurhuis wordt in het najaar geopend. De provincie ondersteunt de ontwikkeling van een 20 tal cultuurhuizen elders in de provincie.

Tot slot wordt voor het internetportal `Uit in Utrecht' onder voorwaarde van het realiseren van een voorstel cultuurinformatiepunten SUB een bedrage van 100.000 euro gereserveerd. Met het Portal zal informatie op het gebied van cultuur en vrije tijd voor een breed publiek aangeboden worden. De bibliotheken kunnen als informatiemakelaar een belangrijke rol vervullen in dit project. De SUB heeft op eigen initiatief een plan van aanpak opgesteld. Het SUB zal nauw gaan samenwerken met het UTR - bureau van recreatie en toerisme- om het portal te realiseren.