Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Zoetermeer, 4 juli 2006

Inzamelpercentage voldoet ruimschoots aan wettelijke doelstelling

Nederlanders leveren ruim 108 miljoen lege batterijen in

De inzameling van lege batterijen is in 2005 opnieuw toegenomen. Bij elkaar leverden Nederlanders vorig jaar ruim 108 miljoen batterijen in. Hiermee werd 83 procent van alle afgedankte batterijen in ons land ingezameld tegen 80 procent in 2004. Met dit percentage voldoet uitvoeringsorganisatie Stibat (Stichting Batterijen) ruimschoots aan de wettelijke doelstelling. Met het ministerie van VROM is afgesproken dat uiterlijk eind 2007 80 procent van de lege batterijen moet worden ingezameld.

Stibat schrijft de stijging toe aan de toegenomen bewustwording onder Nederlanders over nut en noodzaak van gescheiden inzameling. "Het grote publiek raakt er steeds meer mee vertrouwd", aldus directeur Jan Bartels van Stibat. "Onze publiekscampagne speelt daarin een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Nederlandse bevolking de advertenties en televisiecommercial van Stibat spontaan weet te noemen. Dat verklaart mede het succes van onze inleveractie, die onderdeel uitmaakt van de campagne. Hierdoor zijn vorig jaar ruim 800.000 zakjes met lege batterijen ingeleverd door mensen die kans wilden maken op het winnen van een reischeque. Dat is een uitstekende score."

Ook de verdere uitbreiding van het aantal inleverpunten heeft er volgens de Stibat-directeur toe bijgedragen dat er in 2005 weer meer batterijen zijn ingeleverd dan in voorgaande jaren. "Vorig jaar hebben we de organisatie van de inzameling verder geoptimaliseerd. Dat heeft ertoe geleid dat het aantal inleverpunten drastisch is uitgebreid, vooral in winkels", constateert Bartels. "Momenteel doen 67 winkelketens mee. Zij zijn goed voor meer dan 9.400 winkels. Tel daar de 4.300 scholen in het basisonderwijs en de meer dan 500 campings bij op en je komt uit op ruim 14.000 inleverpunten."

Inzamelresultaat
Het totale gewicht van de vorig jaar ingezamelde batterijen bedraagt 2.735 ton. Dat is bijna 9 procent meer dan in 2004, toen 2.517 ton werd ingezameld. De inzamelresultaten staan in het Stibat Jaarverslag 2005, dat vandaag is verschenen. Het gekozen thema 'Grenzen verleggen' past bij de ambitieuze doelstelling van de nieuwe Europese batterijenrichtlijn. Stibat verwacht dat het inzamelgewicht in de komende tien jaar moet worden verdubbeld om aan de doelstelling te kunnen voldoen.

Milieuvriendelijke recycling
Alle ingezamelde batterijen gaan naar het landelijke sorteercentrum van Stibat, waar ze naar type en chemische samenstelling worden gesorteerd. Voor de recycling van de batterijen maakt Stibat gebruik van gespecialiseerde bedrijven in West-Europa.



Ingezonden persbericht