Provincie Overijssel

Bijna 1.500 aanmeldingen asbestwegen

De aanvullende inventarisatie asbestwegen is een groot succes gebleken. Bijna 1.500 meldingen zijn binnengekomen bij het Landelijk Meldpunt Asbest. Van deze meldingen komt 70% uit de regio Goor en 30% uit de regio Harderwijk. Overijssels gedeputeerde Theo Rietkerk is blij met de inventarisatie. De volgende stap is nu de sanering. âVoor de sanering is 47 miljoen euro beschikbaar. Indien nodig springt het Rijk bij, zo heeft de staatssecretaris toegezegd. Wij willen kunnen garanderen dat alle asbest in wegen en op erven wordt opgeruimd,â aldus de gedeputeerde van ruimte en milieu.

De Saneringsregeling asbestwegen wordt door de provincies Overijssel en Gelderland uitgevoerd namens het ministerie van VROM. Particulieren, bedrijven en instellingen konden zich tot 1 juli 2006 aanmelden voor een extra ronde van deze Saneringsregeling. Zoals nu blijkt is hier massaal gehoor aan gegeven.

Afronding

De aangemelde locaties worden nog dit jaar geïnspecteerd, om te kijken welke locaties daadwerkelijk onder de Saneringsregeling vallen en dus voor nader onderzoek in aanmerking komen. Dit nadere onderzoek zal in 2007 plaatsvinden. De totale sanering van asbestwegen en âerven moet zijn afgerond voor 1 januari 2010.

Landelijk meldpunt

Het Landelijk Meldpunt Asbest blijft na 1 juli gewoon open. Het meldpunt heeft als doel om de gezondheidsrisicoâs van asbest in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen en hier adequaat op te reageren. Asbest dat voor komt in bodem, zwerfasbest dat illegaal gedumpt is, maar ook asbest dat op andere plekken in het milieu voor komt kan gemeld worden via de website www.meldasbest.nl of via het gratis telefoonnummer 0800-MELDASBEST (0800-6353272).

De meldingen worden afhankelijk van de situatie en locatie meteen doorgestuurd naar de juiste instantie. Dit kan bijvoorbeeld de gemeente, de provincie of VROM-Inspectie zijn. De overheid zal de situatie beoordelen en waar nodig optreden. De saneringskosten zijn in eerste instantie voor de veroorzaker, maar kunnen ook voor rekening komen van de eigenaar.