Gemeente Den Haag

Den Haag krijgt in het najaar van 2006 een nieuw regionaal soa-centrum. Het centrum komt op het terrein van het MCH-Westeinde. In het nieuwe centrum van de GGD Den Haag worden seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) opgespoord en behandeld. Het is een aanvulling op de huisartsenzorg en vervangt de bestaande soa-poliklinieken in het MCH-Westeinde en HAGA-ziekenhuis- locatie Leyenburg.

Nederland krijgt in totaal acht regionale soa-centra. Dit is een opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Doel is het bieden van uniforme, efficiënte en laagdrempelige soa-zorg. De stijging van soa in de laatste jaren en het versnipperde aanbod van soa-zorg in Nederland waren aanleiding voor de minister van VWS om de organisatie en financiering ervan te verbeteren.

In het nieuwe soa-centrum kunnen mensen uit de regio noordelijk Zuid-Holland zich gratis en eventueel anoniem laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen. Het centrum richt zich vooral op mensen uit risicogroepen en op mensen die niet naar de huisarts kunnen of willen. De behandelingen worden gedaan door verpleegkundigen en artsen van de GGD Den Haag. Naast het opsporen en behandelen van soa komt er ook meer nadruk op het voorkómen ervan.

Den Haag heeft gekozen voor één goed bereikbaar nieuw centrum, midden in de stad. Bij de keuze voor het MCH Westeinde speelden vooral bereikbaarheid, kosten en ondersteuning vanuit het ziekenhuis een doorslaggevende rol.

Het nieuwe centrum wordt nu gebouwd en in november 2006 geopend. Rond die tijd start ook een publiekscampagne om doelgroepen van het centrum te informeren. De polikliniek in het Leyenburg is inmiddels gesloten. Tot het najaar blijft de huidige soa-polikliniek in het MCH-Westeinde geopend. Naar verwachting worden in het nieuwe centrum 6000 consulten per jaar gedaan.