Een maand lang gratis download voor 333.000 elektronische boeken

Op weg naar de World eBook Fair van 2009

UTRECHT, 20060703 -- Vanaf 4 juli tot 4 augustus zijn er 300.000 boeken beschikbaar op internet, die gratis kunnen worden gedownload; dit aantal is 10 maal zoveel als in een gemiddelde openbare bibliotheek gevonden kan worden. De download is mogelijk door een samenwerking van het Project Gutenberg en de World Wide Web.


Elk jaar worden e-Books in juli beschikbaar gesteld voor downloaden. Het is de bedoeling om in 2009 op de World e-Book Fair niet minder dan 1 miljoen boeken online te hebben voor downloading.

Er zijn boeken in meer dan 100 talen beschikbaar. Er zijn 208 Nederlandstalige originele of vertaalde boeken beschikbaar binnen het project Gutenberg, een van de oudste Internet sites. De boeken zijn in principe allemaal vrij van auteursrechten.

Het is waarschijnlijk puur toeval dat deze maand het Nederlandse bedrijf, iRex Technologies, een spin-off van Philips, begint met het verzenden van haar digitaal papier lezer. De leesmachine, iLiad genaamd, is een aanzienlijke verbetering op de bestaande leesapparaten vanwege het scherm. Dit heeft een witte achtergrond, waarop tekst en illustraties kan worden weergegeven in 16 grijstinten. Op deze lezers kunnen kranten, technische handleidingen, maar ook e-Books worden opgeslagen in verschillende formaten. Het apparaat is energiearm in het gebruik. Alleen als een pagina wordt omgeslagen, gebruikt het apparaat energie; twee penlight batterijen zijn goed voor 10.000 pagina's.

Ter gelegenheid van de maand van het e-Book en de aflevering van de digitaal papier lezer, zal Jak Boumans vanaf 4 juli via zijn Engelstalige blog Buziaulane een meerdelige serie verzorgen over de geschiedenis van e-Books en digitaal papier.