P E R S B E R I C H T

ING SLUIT MEMORANDUM OF UNDERSTANDING MET PREFERRED SUPPLIER TEAM OVER UITBESTEDING WERKPLEKDIENSTVERLENING

Amsterdam, 4 juli 2006 - Accenture, Atos Origin, Getronics en KPN hebben aals Preferred Supplier Team (PST) een Memorandum of Understanding getekend met ING voor de uitbesteding van de werkplekdienstverlening aan 53.000 werknemers van ING in Europa. Dit betekent dat, naast de dienstverlening, ook circa 550 ING-medewerkers in Nederland en België zullen overgaan naar de PST-partijen. De overeenkomst heeft een verwachte waarde van meer dan EUR 800 miljoen en heeft een looptijd van 5 jaar. De verwachting is dat een definitief contract gesloten kan worden in het vierde kwartaal van 2006.

Op basis van de wensen van ING zorgt het PST voor een probleemloze overgang van de werkplekdienstverlening. Naast een bewezen expertise op alle onderdelen van de werkplekdienstverlening hebben vooral de loopbaanmogelijkheden die de partijen kunnen bieden aan de ING-medewerkers een belangrijke rol gespeeld in het selectieproces.

De werkplekdienstverlening wordt geleverd in een 3e generatie outsourcingsvorm. In deze vorm hebben alle leveranciers in het PST een afzonderlijk contract met ING, waarbij de Integrator verantwoordelijk is voor de coördinatie van de dienstverlening en de afstemming tussen demand en supply. Deze vorm van uitbesteding is daarmee de eerste 3e generatie outsourcing binnen Europa in een dergelijke omvang.

De voorgenomen uitbesteding van de activiteiten is onderdeel van het efficiencyprogramma voor ING's Operations & IT organisatie (in de Benelux). Conform de reguliere formele procedures zijn de ondernemingsraden van ING en de PST-partijen voorzien van alle benodigde informatie. Tevens zijn de vakorganisaties geïnformeerd over de voorgenomen transactie.

Atos Origin, Getronics en KPN verwelkomen de ING-medewerkers en zorgen, samen met ING, voor een soepele en zorgvuldige overgang. Naar verwachting wordt het definitieve contract met ING getekend nadat de ondernemingsraden hebben geadviseerd. Zodra de contracten getekend zijn, wordt nader ingegaan op de te leveren diensten van de afzonderlijke partijen.

Over Accenture
Accenture is een wereldwijd bedrijf voor management consulting, technology services en outsourcing. Het werkt met zijn klanten samen om hen te helpen hun ambities te realiseren en tastbaar resultaat te leveren. Dankzij diepgaande kennis van de markt, een wereldwijd netwerk én bewezen ervaring in consulting en outsourcing, kan Accenture de juiste mensen, vaardigheden, allianties en technologieën inzetten. In 48 landen werken ruim 129.000 medewerkers, van wie ruim 1900 in Nederland. De wereldwijde omzet bedraagt 15,55 miljard dollar over het fiscaal jaar dat eindigde op 31 augustus 2005. Zie ook www.accenture.com en www.accenture.nl.

Over Atos Origin
Atos Origin, een internationale IT-dienstverlener, stelt klanten in staat hun visie om te zetten in resultaten door de toepassing van consulting, systeemintegratie en managed operations. Atos Origin realiseert jaarlijks een omzet van 5,5 miljard euro in veertig landen met een werknemersaantal van ruim 47.000 van wie circa 9.000 in Nederland, waar Atos Origin marktleider is. Atos Origin is de wereldwijde informatietechnologie partner voor de Olympische Spelen en heeft een internationaal klantenbestand. Atos Origin staat genoteerd op de Paris Eurolist Market en opereert onder de namen Atos Origin, Atos Euronext Market Solutions, Atos Worldline en Atos Consulting. Voor meer informatie kunt u de website van Atos Origin raadplegen: www.atosorigin.com

Over Getronics
Met circa 25.000 medewerkers in ruim 30 landen en een omzet van EUR 2,6 miljard is Getronics één van 's werelds toonaangevende aanbieders van leveranciersonafhankelijke Informatie- en Communicatie Technologie (ICT) oplossingen en diensten. Getronics ontwikkelt, creëert, implementeert en beheert flexibele en innovatieve end-to-end solutions, in samenwerking met onze partners en klanten, om de productiviteit van de mobiele knowledge workers van onze klanten te optimaliseren en te verhogen. Het internationale hoofdkantoor van Getronics is gevestigd in Amsterdam. Daarnaast zijn er regionale hoofdvestigingen in Boston, Madrid en Singapore. Getronics is genoteerd aan Euronext Amsterdam ('GTN'). Kijk voor meer informatie op www.getronics.com.

Over KPN
KPN biedt telefoon-, internet- en televisiediensten aan particulieren door gebruik te maken van het vaste netwerk in Nederland. Voor zakelijke diensten biedt KPN, zowel nationaal als internationaal, een breed scala aan diensten, variërend van spraak-, internet- en datadiensten tot het volledige beheer van uitbestede ICT-diensten. Aan zowel particuliere als zakelijke klanten worden in Nederland, Duitsland, België en West-Europa mobiele diensten aangeboden. Per 31 maart 2006 bediende KPN met 28.647 medewerkers (26.176 fte's) 6,7 miljoen klanten met een vaste telefoonaansluiting en 2,2 miljoen internetklanten in Nederland alsmede 21,6 miljoen mobiele klanten in Duitsland, Nederland en België. KPN is in 1989 verzelfstandigd. De aandelen zijn genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, New York, Londen en Frankfurt. Kijk voor meer informatie over KPN op www.kpn.com.


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (