Waterschap Brabantse Delta



Blauwalgen in de Kleine Melanen en De Zoom

In het vijverwater van de Kleine Melanen en in De Zoom tot aan de Theodorushaven in Bergen op Zoom zijn blauwalgen aangetroffen. Blauwalgen scheiden giftige stoffen af. Mensen en dieren kunnen jeuk krijgen bij contact met het water of buikkrampen wanneer zij het water binnenkrijgen.

Waterschap Brabantse Delta raadt daarom contact met het water sterk af. Met name hondenbezitters wordt afgeraden hun honden uit de vijver en uit De Zoom te laten drinken of erin te laten zwemmen. De gemeente Bergen op Zoom plaatst borden om omwonenden te waarschuwen. Eerder zijn al blauwalgen aangetroffen in de Parkvijver en in het water rond het Ravelijn in Bergen op Zoom.

Stilstaand water
Blauwalgen ontstaan doordat de temperatuur van het water stijgt en er veel voedingsstoffen in het water zitten. Dit wordt nog versterkt doordat de vijver niet in verbinding staat met sloten die vers water aanvoeren van buiten het park. Dit zorgt ervoor dat er geen doorspoeling plaatsvindt en er dus sprake is van nagenoeg stilstaand water. Hierdoor komt er weinig zuurstof in het water en hebben blauwalgen de kans zich te ontwikkelen. Zodra de temperatuur lager wordt en er neerslag valt, verdwijnen de blauwalgen weer.
---