Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Homoseksuele mannen denken vaak aan zelfmoord

Utrecht, 4 juli 2006. Homoseksuele mannen denken vaker aan zelfmoord dan heteroseksuele mannen. De kans op het hebben van zelfmoordgedachten is bij homoseksuele mannen zelfs vijf keer zo groot. Ook is de kans dat zij een zelfmoordpoging doen groter (14,6% versus 1,6%). Tussen lesbische vrouwen en heteroseksuele vrouwen bestaat hierin geen verschil. Deze conclusies trekken onderzoekers van het Trimbos-instituut in een in de Archives of Sexual Behavior gepubliceerd artikel over het verband tussen seksuele voorkeur en suïcidaliteit.

Het artikel is geschreven in samenwerking met de Columbia University in New York. De onderzoekers maakten gebruik van de gegevens uit de Netherlands Mental Survey and Incidence Study (NEMESIS), een door het Trimbos-instituut in de jaren 1996 tot 1999 uitgevoerd groot landelijk psychiatrisch-epidemiologisch onderzoek onder de algemene Nederlandse bevolking van 18-65 jaar. Hierin werd onder meer gevraagd naar suïcidegedachten en -pogingen. Ook werd gevraagd naar de seksuele voorkeur van de respondenten.

Uit eerder onderzoek was al bekend dat homoseksuele mannen vaker psychische aandoeningen hebben dan heteroseksuele mannen. Daarbij hangt het hebben van een psychische aandoening weer samen met suïcidaliteit. Vergeleken met heteroseksuele mannen hebben homoseksuele mannen een aanzienlijk grotere kans om ooit in hun leven suïcidegedachten te hebben (40,2% tegenover 7,8%). En ze hebben een nog grotere kans ooit een zelfmoordpoging te doen (14,6% tegenover 1,6%).

Door de toegenomen maatschappelijke acceptatie van homoseksualiteit lag het in de verwachting dat jonge homoseksuele mannen minder kans zouden hebben op suïcidaliteit of zelfmoordgedachten. Maar dit blijkt niet het geval. Verder laat het onderzoek zien dat discriminatie een zeven tot acht keer grotere kans op suïcidegedachten kan veroorzaken bij homoseksuele mannen.

Graaf, R. de, T. Sandfort & M. ten Have. Sexual orientation and suicidality: differences between men and women in a general population-based sample. In Archives of Sexual Behavior. Juli 2006.


---

Voor meer informatie bel Harald Wychgel 030-2971116 of Henk Maurits 030- 2971138, voorlichters van het Trimbos-instituut.