Centraal Bureau Levensmiddelen


Supermarkten stellen wereldwijd dezelfde voedselveiligheidseisen aan vlees

"Consumenten hoeven in Nederlandse supermarkten niet te vrezen dat vlees uit Brazilië, of waar ook ter wereld, onveilig is om te consumeren", aldus Johan Stegeman, projectleider EurepGap van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepelorganisatie van supermarkten Hij reageert hiermee op de recente bevindingen van de Europese Commissie dat dierlijke producten zoals kipsnacks uit Brazilië niet altijd aan de Europese normen voldoen.

Supermarkten eisen dat veehouders wereldwijd meten welke ongewenste stoffen in vlees, zuivelproducten en eieren aanwezig zijn. Het nieuwe systeem van kwaliteitsborging EurepGap, dat per 1 januari 2007 van kracht wordt voor leveranciers van vlees, zuivel en eieren, eist dat gecontroleerd wordt op de aanwezigheid van residuen van medicijnen, hormonen en verboden toevoegingen aan veevoer. Als een exporterend land dit niet via eigen wetgeving goed geregeld heeft, dan moet de betreffende leverancier zelf een monitoringprogramma op residuen opstellen en uitvoeren.

Nu al stellen supermarkten eisen aan de veiligheid van vlees. Met EurepGap worden al deze afzonderlijke eisen gezamenlijk opgepakt. Daarmee voldoet per 1 januari 2007 vlees in de supermarkt uit de hele wereld aan dezelfde voorwaarden.

Na de succesvolle introductie van EurepGap-certificering voor groente en fruit, streven supermarkten ernaar dat vanaf 1-1-2007 alle verse producten (vlees, zuivel) afkomstig te zijn van EurepGap gecertificeerde primaire bedrijven. Voor enkele producten is om praktische redenen gekozen voor een streefdatum van 1-1-2008. Met EurepGap worden wereldwijd geharmoniseerde voorwaarden gesteld aan de productie van vlees, zuivel en eieren. De nadruk ligt op de borging van voedselveiligheid, maar ook duurzaamheidaspecten worden beoordeeld zoals dierwelzijn en milieu. Van belang is ook dat veehouders via EurepGap gedwongen worden om ook EurepGap-waardig veevoer in te kopen en hun bedrijf periodiek door een erkende veearts moeten laten beoordelen op de diergezondheidsstatus. Daarnaast stelt EurepGap eisen aan diertransport. Met EurepGap voor de dierlijke productie is de finale stap gezet om alle agrarische productie op een eenduidig veilige en duurzame manier te produceren. Door via EurepGap overal dezelfde eisen te stellen dragen de supermarkten met deze harmonisatie van veiligheidsnormen bij aan de roep om een zgn. level playing field. Per twee jaar worden de normen aangepast aan de markt- en consumenteneisen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sija de Jong tel. 070-3376200/ 06-51523307.