Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
56 Vragen van mevrouw drs. K.E.M. Monnink
(vragen binnengekomen op 6 juni 2006
en beantwoording verzonden door college op 4 juli 2006)


De drie in de wijk Lunetten aanwezige basisscholen De Baanbreker, De Spits en De Klim gaan vanaf deze zomervakantie verbouwen. De verbouwing is gepland van zomer 2006 t/m oktober 2007. Er wordt onder meer een groot aantal lokalen voor basisschool De Spits gerealiseerd.

Echter, op vragen van enkele ouders aan de medezeggenschapsraad van de Spits of in de bouwplannen ook al rekening is gehouden met de motie Van Aartsen/Bos (over opvang van 7.00 uur tot 19.00 uur) werd ontkennend gereageerd. Hier zou nog geen geld voor beschikbaar zijn.

Onderwijshuisvesting moet volgens de PvdA duurzaam zijn en moet zijn toegerust op de taken van de school. Taken die binnenkort, als gevolg van de befaamde motie Van Aartsen/Bos, worden uitgebreid met 7 tot 19 opvang. Het is verstandig om bij aanpassing van de huisvesting hier al rekening mee te houden.

In de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling heeft de PvdA-fractie dit in algemene zin aan de orde gesteld en heeft de wethouder aangegeven: "dat het college op dit moment in gesprek is met de schoolbesturen en met alle andere partners die daarbij horen om de opvang op die scholen zoveel mogelijk te realiseren, om ook gezamenlijk te komen tot een gedragen en gefinancierd plan, niet alleen voor het beheer maar ook voor de exploitatie van de gebouwen. Het college gaat ervan uit dat de gemeente in augustus 2006 kan starten met een nieuw model."

Dit leidt tot de volgende vragen aan het College:

1. Is het College op de hoogte van de verbouwingsplannen van de basisscholen in Lunetten?
Ja, het College is op de hoogte van de plannen. De goedkeuring van de plannen is geregeld in het Huisvestingsprogramma 2005 en in augustus 2005 hebben wij hiervoor financiën beschikbaar gesteld.

2. Ziet het College net als deze scholen en de PvdA-fractie de voordelen voor scholen en leerlingen van het op één plek realiseren van onderwijs en opvang?
De scholen zien geen voordelen van het op één plek realiseren van onderwijs en opvang. Zij werken wel nauw samen met kinderopvanginstellingen die op loopafstand zitten van het Eifelcomplex. In hun ogen hoeven niet alle voorzieningen onder één dak te zitten als de locatie zich daar niet goed toe leent. Het bestemmingsplan laat namelijk geen horizontale uitbreiding toe. Er kan alleen op het dak bijgebouwd worden. Dat is voor de huidige bouwplannen al ingewikkeld. De directies van de scholen en de schoolbesturen zijn tevreden met de samenwerkingsverbanden die er nu zijn. Zij vinden deze voldoende omdat de voorzieningen zo dicht bij zitten.

3. Is met deze scholen overleg gevoerd over de invloed van de motie Van Aartsen/Bos op de verbouwingsplannen?
Ja, er is met de scholen overleg gevoerd over de motie Van Aartsen/Bos. De motie Van Aartsen/
Bos verplicht schoolbesturen tot het maken van afspraken met kinderopvangorganisaties om te kunnen voorzien in opvang van 7 tot 19 uur. Deze opvang hoeft niet op school plaats te vinden. Bij het Eifel-complex heeft de motie Van Aartsen/Bos niet geleid tot een aanpassing van de bouwplannen vanwege het gebrek aan mogelijkheden voor fysieke uitbreiding op de locatie en omdat er voldoende voorzieningen in de nabijheid zijn.

4. Welke middelen zijn of komen ter beschikking om 7 tot 19 opvang te realiseren en aan wie komen die middelen ter beschikking?
Recent heeft de minister E50 miljoen ter beschikking gesteld. Deze middelen gaan naar de schoolbesturen voor de coördinatie van de opvang van 7 tot 19 uur.
Daarnaast heeft de minister landelijk E46 miljoen ter beschikking gesteld via de "Regeling stimulering aanpassing huisvesting brede scholen en sportaccommodaties in verband met multifunctioneel gebruik 2006". Dit geld kan ook ingezet worden om ruimten mede geschikt te maken voor buitenschoolse opvang. Gemeenten kunnen voor deze regeling aanvragen indienen. Gemeente Utrecht zal voor deze regeling ook een aantal aanvragen indienen, waarvan enkele betrekking hebben op buitenschoolse opvang. Het programmabureau van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling coördineert dit aanvragentraject.
Er is op dit moment geen sprake van rijksmiddelen specifiek voor onderwijshuisvesting om de opvang van 7 tot 19 uur te realiseren.
Het realiseren van opvang van 7 tot 19 uur past in het collegebeleid. Het college ziet voordelen in aanpak en samenwerking op deze manier, maar constateert dat maatwerk nodig blijft.

5. Is het College van zins om in het plan dat in de commissie door de wethouder is toegezegd ook nieuwbouw- en verbouwplannen van deze en andere scholen mee te nemen?
Nee, het Eifelcomplex is met de geplande verbouwing klaar voor de toekomst. Ook de aanpassingen om het complex te laten voldoen aan de huidige onderwijskundige eisen zijn in dit bouwplan meegenomen.

6. Wat betekent dat voor de bouwplannen van de drie basisscholen in Lunetten? Kan in de aanstaande verbouwing alsnog rekening worden gehouden met 7 tot 19 opvang?
De bouwplannen voor het Eifelcomplex worden niet aangepast (zie ook beantwoording voorgaande vragen).


---- --