European Union



IP/06/914

Brussel, 4 juli 2006

Europese Commissie stemt in met Belgische steun voor de bouw van overslagfaciliteiten voor de heropening van de spoorlijn Lanaken (B) - Maastricht (NL)

De heropening van de in onbruik geraakte spoorlijn tussen Lanaken en Maastricht zal het goederenvervoer per spoor doen toenemen. De maatregel wordt niet als staatssteun beschouwd en is bijgevolg verenigbaar met de werking van de gemeenschappelijke markt.

De maatregel omvat de bouw van overslagfaciliteiten, bestaande uit twee overslagstations, rangeersporen en kaaimuren in Lanaken zodat de in onbruik geraakte spoorlijn tussen Lanaken en Maastricht opnieuw in gebruik kan worden genomen. De maatregel heeft tot doel het grensoverschrijdend goederenvervoer per spoor in de betrokken regio te bevorderen.

De Belgische overheid financiert de bouw van de overslagfaciliteiten. De infrastructuur blijft eigendom van de overheid en is op gelijke en niet-discriminerende basis toegankelijk voor alle potentiële gebruikers. De uitbesteding van de bouw én de exploitatie van de overslagfaciliteiten garandeert dat marktprijzen zullen worden gehanteerd. De exploitatiekosten zullen door de gebruikers worden betaald. Aangezien noch de bouwer, noch de exploitant, enig voordeel zullen genieten, wordt de overheidssteun voor de bouw en exploitatie van de overslagfaciliteiten niet als staatssteun beschouwd.