NEN


Nieuwe Woordwijzer herzien en uitgebreid

Delft - NEN publiceert binnenkort een herziene uitgave van de Woordwijzer - Goed taalgebruik in bedrijf en techniek. Deze streeft verbetering van de communicatie na, en tegelijkertijd handhaving van de kwaliteit van de Nederlandse taal.

De Woordwijzer is een norm, NEN 5050:2006, die aangeeft wat gewenst en ongewenst is in taalzaken. De Woordenlijst bevat ontraden en aanbevolen termen, het hoofdstuk 'Taalkundige aanwijzingen' behandelt veelvoorkomende taalkundige problemen en geeft algemene richtlijnen. Het boek geeft antwoord op vragen als: Wanneer gebruik je 'dat', wanneer 'wat' en wanneer 'die'? Wat is het verschil tussen 'oppervlak' en 'oppervlakte'?

Waarom een norm?
Taal is gebaat bij eenduidige afspraken over woordbetekenis, schrijfwijze en uitspraak. Taal groeit immers, maar wildgroei en onverschillig gebruik kunnen de doelmatigheid aantasten. De Woordwijzer is gebaseerd op de problemen bij Nederlandse bedrijven en de inzichten bij Nederlandse en Vlaamse universiteiten. De opstellers hebben gestreefd naar praktische oplossingen, zonder overdreven purisme of wetenschappelijke voorzichtigheid.

De Woordwijzer wordt regelmatig aangepast aan de taalregels en het actuele taalgebruik. De nieuwe editie volgt die uit 1998 op en heeft een herziene en uitgebreide Woordenlijst, onder andere met meer ICT-termen. Ook is de historie van de Woordenlijst bewaard in twee informatieve bijlagen en is het taalkundige gedeelte herzien en uitgebreid. Ten slotte is de norm aangepast aan de spelling volgens de officiële Woordenlijst Nederlandse taal.

Informatie en bestellingen
Voor informatie over de norm of het normalisatieproces: Annelies Kesting,
telefoon +31 (0) 15 2690 220, annelies.kesting@nen.nl.