Radboud Universiteit Nijmegen


Woe 05-07-2006 Bacteriën en broeikasgas
15:30 uur Mw. drs. A.A. Raghoebarsing (Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica) Titel proefschrift: New directions in microbial methane oxidation Promotor: Prof. dr. ir. M.S.M. Jetten Copromotores: Dr. ir. M. Strous E-mail: ashna@science.ru.nl

Klimaatmodellen zijn voor een groot deel gebaseerd op aannames over hoe broeikasgassen worden gerecycled en afgebroken. Micro-organismen spelen hierin een belangrijke, maar nog grotendeels onbekende rol. Om de wereld-mestboekhouding kloppend te krijgen en voor het doen van betere klimaatvoorspellingen is het belangrijk om de rol van micro-organismen te leren kennen. Microbiologe Ashna Raghoebarsing ontdekte tijdens haar promotieonderzoek twee methaanetende bacteriën: een die leeft in symbiose met veenmos en een die samen met een archaeon in modderbodems methaan afbreekt. Beide ontdekkingen werden gepubliceerd in Nature.
Ashna Raghoebarsing (Paramaribo, 1975) deed HBO Milieuchemie in Delft, studeerde af als bioloog in Leiden en deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Microbiologie van het Institute for Water and Wetland Research van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: info@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/agenda en onder de rubriek Onderzoek op www.ru.nl/onderzoek.


---- --