Technische Universiteit Delft

Delftse studenten bouwen snelle racewagen

Vanaf 5 tot en met 8 juli zullen Delftse studenten deelnemen aan de internationale Formula Student Competition in Groot Britannië. Met de nieuwe wagen, de DUT06, zullen ze proberen de wedstrijd voor het ontwerpen, bouwen en besturen van de snelste, beste en veiligste formule wagen te winnen. Deze nieuwe wagen zal op 6 juni, vanaf 15.30 uur, gepresenteerd worden op het Circuit van Zandvoort.

Dit jaar is de zesde versie van de Delfste raceauto ontwikkeld. Er werd een volledig nieuwe auto gebouwd, waarbij gretig gebruik is gemaakt van de eerdere ervaringen om zo dit jaar mee te kunnen dingen naar de hoofdprijs. Vorig jaar is het team voor de derde achtereenvolgende keer in de top twee van de designcompetitie geëindigd. Om op alle vlakken zo goed mogelijk te presteren is er wederom voor gekozen om in te zetten op vergaande gewichtsbesparing. Door letterlijk op elke extra gram te letten bij het ontwerpen en fabriceren is het gelukt om dit jaar een auto te bouwen die slechts 125 kg weegt! Hiermee is de wagen veruit de lichtste in het hele veld van deelnemers.

De eindscore in de Formula Student Competitie wordt niet alleen bepaald aan de hand van prestaties op het gebied van acceleratie, weggedrag en duurzaamheid tijdens het racen, maar ook op ontwerp, kosten en presentatietechnieken. Het ontwerp, de bouw en het racen moeten plaatsvinden binnen de kaders van een uitgebreid wedstrijdreglement. De endurance, een race over 22 km, is het spectaculaire hoogtepunt van de wedstrijd, maar voor de start beoordeelt de jury ook het ontwerp en de technische eigenschappen van de auto. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar maakbaarheid, inventiviteit, duurzaamheid, prijs, ontwerpvoorschriften, veiligheid, wendbaarheid en acceleratie.

Aan het Delftse project zijn bijna zestig studenten Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Industrieel Ontwerpen, Werktuigbouwkunde en andere faculteiten verbonden. Zij zijn al gedurende een jaar bezig met het ontwerpen, bouwen en financieren van hun auto. Onderdelen worden grotendeels zelf gefabriceerd of waar nodig door verschillende bedrijven aangeleverd. Naast alle technische teams zijn er ook studenten bezig met sponsoring, public relations en het financiële beleid.

De Formula Student Competitie is een internationale wedstrijd tussen studenten van technische universiteiten. In 1981 werd het eerste event opgezet in de Verenigde Staten door de Society of Automotive Engineers (SAE) en sindsdien is het een jaarlijks terugkerend fenomeen. Wereldwijd doen er meer dan 400 universiteiten mee aan deze prestigieuse competitie. De Europese versie van de wedstrijd wordt gehouden in de buurt van Leicester, Groot Brittanië. Voor de race hebben zich dit jaar teams aangemeld uit heel Europa maar ook uit Azië, de V.S. en Canada.

Meer informatie is te vinden op www.formulastudent.com. Onze eigen website www.dutracing.nl wordt momenteel vernieuwd. Vanaf 6 juni si hier veel informatie over het team en de competitie te vinden.