Gemeente Winterswijk


Raad vergadert over modernisering vergaderstelsel

29-06-2006

Winterswijk - In de komende raadsvergaderingen van woensdag 5 juli en donderdag 6 juli besteedt de gemeenteraad onder andere aandacht aan het moderniseren van het vergaderstelsel van raad en raadscommissies. Wanneer dit nieuwe vergaderstelsel in de praktijk gebracht wordt is er meer gelegenheid voor interactie tussen burgers, maatschappelijke organisaties en volksvertegenwoordigers. De vergadering op 5 juli begint om 14.00 uur en de vergadering van 6 juli om 19.30 uur. Burgers hebben op 5 juli de mogelijkheid om gebruik te maken van hun spreekrecht. De vergaderingen zijn openbaar en vinden plaats in de raadzaal aan het Mevr. Kuipers Rietbergplein 1.

Voorgesteld wordt om het vergaderstelsel zo te organiseren, dat burgers, maarschappelijke organisaties en volksvertegenwoordigers in een vroeg stadium met elkaar in contact worden gebracht. Op een wijze dat raads- en commissieleden in staat zijn om éérst te luisteren naar wat er leeft en informatie te verzamelen, voordat zij hun mening vormen en kenbaar maken. Het voorstel om het vergaderstelsel te wijzigen komt van het presidium - de fractievoorzitters en de burgemeester. Bij het tot standkomen van het voorstel zijn raadsleden en burgers betrokken.

Vijf voorstellen modernisering vergaderstelsel
Het huidige vergaderstelsel brengt burgers en lokaal bestuur niet dichter bij elkaar. Daarom bespreekt de raad een aanpassing van het vergaderstelsel, waarbij vijf voorstellen worden gedaan.


1. Eens per maand rondetafelgesprekken.

Gesprekken tussen raads- en commissieleden met burgers en maatschappelijke organisaties in aanwezigheid van de betrokken portefeuillehouders(s), ambtenaren en eventuele deskundigen. Doel is een beeld te krijgen van de deelnemers over een bepaald onderwerp.


2. Het aantal raadscommissies terugbrengen van drie tot twee.

De twee commissies zijn 'Burger en Ruimte' en 'Burger en Samenleving'. De commissie 'Burger en Bestuur' komt te vervallen. De meeste taken van deze commissie worden toegewezen aan 'Burger en Samenleving'. Door het terugbrengen van het aantal vergaderingen neemt de vergaderdruk van commissieleden af, waardoor zij meer gelegenheid hebben voor externe contacten.


3. Het spreekrecht tijdens commissievergaderingen verbeteren.

Burgers bij commissievergaderingen de gelegenheid geven om niet alleen in te spreken bij een commissievergadering, maar ook deel te nemen aan het debat.


4. Gebruikmaking van een termijnagenda.

Een termijnagenda geeft aan wanneer belangrijke beleidsterreinen aan bod komen in de komende vier jaar. Zo kunnen raads- en commissieleden, burgers en maatschappelijke organisaties zich ruim op tijd voorbereiden op onderwerpen.


5. De mogelijkheid voor invoering van een Winterswijks Platform onderzoeken.

Een Winterswijks Platform, ofwel politiek café, is een extra mogelijkheid voor interactie tussen burgers, bedrijfsleven, maatschappelijke organsaties en gemeente.

Wanneer de raad instemt met bovenstaande aanbevelingen heeft Winterswijk een vergaderstelsel bestaande uit drie platforms: rondetafelgesprekken, twee raadscommissies en de vergaderingen van de raad. Telkens kan gekozen worden voor een platform, dat het meest past bij het onderwerp en de fase van een beleidsproces.

Andere onderwerpen die op de agenda van de gemeenteraadsvergadering staan zijn de bestuursrapportage 2006, de kaderstelling 2007, de Brede School en de nota Toekomst Schouwburg.