Juni 2006

webdevelopment

Fryslân nieuwe fietsprovincie
Opening fietsroutenetwerk
Het nieuwe fietsroutenetwerk te Noordoost Fryslân wordt 5 juli aanstaande officieel geopend! Hiermee is Noordoost Fryslân een prachtige toeristische attractie rijker. De feestelijke aangelegenheid zal plaatsvinden in Zwaagwesteinde (Old Dutch) vanaf 14.30 uur. Het fietsroutenetwerk, ook wel knooppuntensysteem genoemd, vormt een betrekkelijk nieuw fenomeen. Het systeem is gebaseerd op een fijnmazig netwerk van rustige paden en wegen, die bij elkaar komen in genummerde knooppunten. Tussen knooppunten lopen verbindingsroutes die in twee richtingen zijn bewegwijzerd met zogenoemde tracéborden. Met dit systeem kan de recreatieve fietser zelf een route uitstippelen van knooppunt naar knooppunt. In feite bestaat het fietsknooppuntensysteem uit een aaneenschakeling van kleinschalige rondrijdroutes. Fryslân ontwikkelt dit systeem in de hele provincie. Fryslân is met deze aanpak hard op weg naast watersport- ook fietsprovincie te worden.

Behalve voor de fietsers biedt het systeem ook voor lokale (toeristische) ondernemers en instellingen een meerwaarde. Zij fungeren als verkooppunt van plattegronden en kunnen heel eenvoudig nieuwe routes ontwikkelen met het startpunt `voor de deur'. Slechts een rij nummers volstaat al om een route uit te zetten.

Afbeelding
Naast het daadwerkelijke routenetwerk is er ook een kaart ontwikkeld van het fietsroutenetwerk in Noordoost Fryslân (Noordoost Fryslân: Fietsgebied bij uitstek). Deze kaart is voor zowel ondernemers als voor toeristen vanaf 5 juli verkrijgbaar via de VVV Lauwersland. Met deze kaart kan de fietser thuis, of op de camping, de fietstocht al plannen.

De vijf gemeenten in Noordoost Fryslân hebben in 2005, in navolging op Noordwest Fryslân, de handen ineen geslagen om het fietsroutenetwerk te ontwikkelen. Het gaat om de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel, Kollumerland c.a. en Ferwerderadiel. Voor de realisatie van het fietsroutenetwerk zijn Bureau Vandertuuk (projectleiding) en Folkersma Verkeerstechniek (uitvoering) ingeschakeld.

Het project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Fryslân en daarnaast nationale en Europese subsidiegelden (POP, SGB en LEADER+).

Zie ook: http://www.beleeffriesland.nl/ voor meer details.

Noot voor de redactie: