Kloof tussen burger en politiek kleiner dan gedacht

Universiteit twente

De kloof tussen burgers en de lokale politiek is veel kleiner dan algemeen wordt aangenomen: het lokale overheidsbeleid komt overeen met wat de burgers willen. Dit blijkt uit onderzoek van wetenschapper Harry van der Kaap, die woensdag 5 juli promoveert aan de faculteit Bedrijf, Bestuur en Technologie van de Universiteit Twente.

Van der Kaap deed onderzoek in 30 Nederlandse gemeenten met minder dan 30.000 inwoners. In die gemeenten bestaat tussen burgers en bestuur veel overeenstemming over de vraag wat de grootste problemen zijn, constateert Van der Kaap. Wel bestaat er verschil van mening over de precieze aanpak van deze problemen, maar in verreweg de meeste gevallen zijn deze vragen ondergeschikt aan de eensgezindheid van de burgers en hun vertegenwoordigers over de politieke agenda.

Uit andere onderzoek is gebleken dat burgers niet veel vertrouwen in 'de overheid' en 'de politiek' hebben. Er is echter relatief weinig onderzoek gedaan naar de overeenstemming tussen burgers en vertegenwoordigers over de inhoud van het beleid. Uit Van der Kaaps onderzoek blijkt dat de overeenstemming over de politieke agenda groot is en dat daarin dus geen oorzaak ligt voor de geconstateerde kloof tussen burger en overheid. Blijkbaar heeft het oordeel van burgers over de politiek niet direct iets te maken met dat wat de overheid 'levert'.

Van der Kaap constateert verder dat het niet uitmaakt of een gemeenteraad een goede afspiegeling van de bevolking vormt als het gaat om de kwaliteit van de besluitvorming. In de onderzochte gemeenten heeft de sociaal-demografische samenstelling van de gemeenteraad geen invloed op de overeenstemming over de politieke agenda. Ook het feit dat vooral hoger opgeleide mannen van middelbare leeftijd politiek actief zijn, heeft geen negatieve invloed op de overeenstemming tussen burgers en hun vertegenwoordigers over de grootste problemen in de gemeente.

Noot voor de pers:
Harry van der Kaap promoveert woensdag 5 juli 2006 aan de faculteit BBT van de Universiteit Twente op het proefschrift 'Politieke representatie en lokale democratie'. Promotor is prof.dr. J.J.A. Thomassen. Contactpersoon voor de pers: Menno van Duuren, Bureau Communicatie UT, tel. 053 489 2210, m.vanduuren@utwente.nl, of Harry van der Kaap, faculteit BBT UT, h.g.vanderkaap@utwente.nl.