Gemeente Nijmegen

PERSBERICHT Utrecht, 29 juni 2006

Lancering nationale LIMES-kaart op 5 juli

Op woensdagmiddag 5 juli zijn de Romeinen weer even terug in het land! Ze komen naar de drie provincies waar vroeger de oude Romeinse grens, de Limes, doorheen liep, ter introductie van de nationale LIMES-kaart.

De Romeinen in Leiden, Utrecht en Nijmegen.

Op woensdag 5 juli zullen enkele Romeinen tussen 14:00 en 16:00 uur in Leiden (in de Haarlemmerstraat), in Utrecht (op de Stadhuisbrug) en in Nijmegen (op de Grote Markt) het verhaal over de Limes vertellen en de gratis kaart uitdelen aan iedereen die geïnteresseerd is in het Romeinse verleden van ons land.

Wat is de Limes ?

De Limes is de grens van het voormalige Romeinse Rijk en het grootste archeologische monument van ons land. In Nederland loopt de Limes van Katwijk via de oude Rijn langs Arnhem naar Duitsland. Het verhaal over de Limes en nog veel meer leuke weetjes over de Romeinse tijd kan men nu terugvinden in de nationale LIMES-kaart.

De nationale LIMES-kaart

Op de kaart is te zien hoe de Limes heeft gelopen en waar de Romeinen hun forten hebben gebouwd. Ook presenteren de musea langs de Limes zich met hun Romeinse schatten én met leuke acties en kortingen speciaal voor de bezoekers die de nationale LIMES-kaart laten zien. Het is voor het eerst dat er een dergelijke overzichtskaart in Nederland beschikbaar is voor het brede publiek. In Engeland en Duitsland is de Limes al veel verder opengesteld voor toerisme en heeft daar zelfs de Unesco-status vanwege de hoge archeologische waarde.

De kaart is na woensdag 5 juli gratis verkrijgbaar bij VVV's, musea en bij vakantieparken in de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland. De kaart kan ook aangevraagd worden via de website www.limes.nl.

De nationale LIMES-kaart wordt uitgegeven door het Programmabureau Limes, een initiatief van de Romeinse Limes Alliantie. De huidige partners van deze alliantie zijn: het Rijk (ministerie van OC&W), de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland, de Stadsregio Arnhem-Nijmegen en de gemeenten Utrecht en Nijmegen.

Meer informatie vindt u op www.limes.nl

Bijgevoegd : afbeelding 'Romeinen in het Archeon'

Programmabureau Limes
(030) 230 50 10
info@limes.nl

Medewerkers: Judith Nijland, programmamedewerker communicatie Katja Hoiting, programmamedewerker
Eveline Paalvast, projectleider a.i

Dit persbericht is afkomstig van het Programmabureau De LIMES. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Katja Hoiting, Projectmedewerker.

tel: 030-2305010 / 06-49943775
fax: 030-2380915
e-mail: k.hoiting@minlnv.nl
bezoekadres: Muntstraat 7, 3512 ET Utrecht postadres: Postbus 389, 3500 AJ Utrecht
internet: www.limes.nl