Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht 5 juli 2006

Nieuw alarmerend rapport over tonijnstand Middellandse Zee

WNF: Europa moet visserij op blauwvintonijn stopzetten

Het Wereld Natuur Fonds roept de Europese Commissie op om de visserij op blauwvintonijn in de Middellandse Zee onmiddellijk stop te zetten. Aanleiding is een alarmerend rapport van de natuurbeschermingsorganisatie, dat woensdagmiddag 5 juli wordt overhandigd aan EU-commissaris Joe Borg van Visserij. Volgens het rapport staat de blauwvintonijn in de Middellandse Zee door overbevissing op het punt te verdwijnen.

Het rapport, The plunder of bluefin tuna in the Mediterranean and East Atlantic in 2004 and 2005 ­ Uncovering the real story, toont aan dat de tonijnvangsten in de Middellandse Zee in werkelijkheid veel groter zijn dan de afgesproken quota. Bovendien wordt veel extra vangst niet aangegeven en vindt er illegale visserij plaats. Grootste overtreders zijn vloten uit de Europese Unie (met name Frankrijk), en daarnaast Libië en Turkije, aldus het rapport. Deze landen overschrijden op grote schaal hun quota en weigeren extra vangsten te rapporteren.

Van alle tonijnsoorten is de blauwvintonijn de meest gevraagde en duurste soort. Deze vis wordt veel geëxporteerd naar Japan, maar staat ook in Europa en de VS steeds vaker op het menu als sashimi. Nederland importeerde in 2004 en 2005 in totaal 671 ton blauwvintonijn, gevangen in de Middellandse Zee. Blauwvintonijn vervult in de Middellandse Zee een belangrijke rol, omdat hij als roofvis een belangrijke rol in het ecosysteem vervult. "In de race om de laatste tonijn keren steeds meer industriële vloten de traditionele visgronden de rug toe en gooien ze hun netten uit in de laatste natuurlijke broedplaatsen van tonijn in de oostelijke Middellandse Zee en de Libische wateren", aldus Gerhard van den Top, directeur Natuurbescherming van het Wereld Natuur Fonds.

De Internationale Commissie voor de instandhouding van tonijnachtigen in de Atlantische Oceaan (ICCAT) heeft voor de Middellandse Zee een jaarlijks vangstquotum vastgesteld op 32.000 ton. Maar in 2004 werd in werkelijkheid 44.948 ton binnengehaald, een overschrijding met 40 procent, aldus het rapport. In 2005 bedroeg de tonijnvangst in de Middellandse Zee zelfs 45.547 ton. Geschat wordt echter dat de werkelijke vangsten nog hoger liggen, namelijk boven de 50.000 ton.

Van den Top: "Van de 42 lidstaten van de ICCAT zijn er 25 lid van de EU. Daarom vragen wij aan Europees Commissaris Borg om een voorstel te doen aan de ICCAT voor onmiddellijke sluiting van de blauwvintonijnvisserij in de Middellandse Zee. Als niet snel wordt ingegrepen loopt Europa het risico getuige te zijn van de ondergang van deze vispopulatie en het verdwijnen van een eeuwenoude vorm van visserij. Verder willen we dat Europa een voorstel doet voor een herstelplan om de populatie weer op het oude niveau terug te brengen, zodat de toekomst van deze soort is gegarandeerd."

////////////////////