Het gaan om de woonlasten, niet om hypotheekrenteaftrek

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Amersfoort, 5 juli 2006

Steven van Eijck in Eigen Huis Magazine:

'Het gaan om de woonlasten, niet om hypotheekrenteaftrek'

'Bij de woonconsument gaat het helemaal niet over hypotheekrenteaftrek, maar om zijn woonlasten. Of hij nou inkomstenbelasting, onroerendezaakbelasting, waterschapsheffingen of rioolrechten moet betalen maakt niet zoveel uit. De overheid denkt niet vanuit de consument en niet vanuit het eigenwoningbezit als hoeksteen van de financiele planning'. Dr. Steven van Eijck, Commissaris Jeugd en Jongerenbeleid en ex-staatssecretaris van Financien, pleit in een interview in Eigen Huis Magazine voor een brede maatschappelijke discussie en een lange termijnvisie op het eigenwoningbezit. 'Er wordt alleen maar gepraat over dat ene heikele punt: de hypotheekrenteaftrek en dat is een foute discussie. De overheid kijkt niet vanuit de burger, maar vanuit een hokachtige benadering. Daardoor is een kloof ontstaan tussen de burger en de overheid. De politiek moet gedwongen worden kleur te bekennen op het eigenwoningdossier. Maak die visie voor de consument aantrekkelijk, begrijpelijk, eenduidig en betrouwbaar, simpelweg omdat hij voor dertig, veertig jaar een verbintenis aangaat met geldverstrekkers'.

Nu duidelijkheid
Van Eijck wil dat politieke partijen vóór de verkiezingen, en niet daarna duidelijkheid geven. 'In de afgelopen decennia hebben kabinetten iedere keer de geur afgegeven dat ze niet aan de hypotheekrenteaftrek zouden morrelen. En dat is nooit uitgekomen. Als ik op een partij stem, wil ik weten hoe zij met het eigenwoningdossier omgaan. Ik wil weten wat die ideeen zijn over de totale woonlasten waar ik als burger tegenaan loop, in de verschillende fasen van mijn leven. We willen visie en geen vierjarenplan. We kopen toch geen huis voor vier jaar?'.

Creatief denken
Van Eijck verwijt de politiek verstard denken, terwijl er genoeg creatieve mogelijkheden zijn om verstandig met de waarde van het eigenwoningbezit om te gaan. 'Waarom stellen we mensen niet in staat om een deel van het huis te verzilveren voor de oude dag? Je kan dan ook denken aan het uitbreiden van de hypotheekrenteaftrek als stimulans van de overheid om het geld dat is opgesloten in de eigen woning, het eigen vermogen van de mensen, aan te wenden voor een doel waarmee de overheid ontlast wordt, namelijk het betaalbaar houden van de AOW'.

Hypotheekrenteaftrek en de verkiezingen
Vereniging Eigen Huis verwacht dat de discussie over de hypotheekrenteaftrek dit najaar centraal zal staan bij de vervroegde verkiezingen. De vereniging laat deskundigen aan het woord en analyseert standpunten en verkiezingsprogramma's van politieke partijen op www.eigenhuis.nl/hypotheekrenteaftrek. Vereniging Eigen Huis wil duidelijkheid van de politiek over de toekomst van de renteaftrek en laat de effecten van politieke plannen objectief zien. Kiezers kunnen deze informatie gebruiken bij het bepalen van hun stem. Het forum biedt bezoekers de mogelijkheid te reageren op de diverse standpunten.