BedrijfsautoRAI

MAN, Shell en Connexxion kondigen plannen aan voor de ontwikkeling van het grootste waterstofproject ter wereld voor openbaar vervoer

(7/5/2006)
MAN truck & bus b.v., Shell Hydrogen B.V. en Connexxion Holding N.V. hebben een overeenkomst ondertekend om samen te werken aan de totstandkoming van âs werelds grootste openbaar vervoerproject op basis van waterstof in Rotterdam. Het project is er op gericht om nog voor het einde van dit decennium de grootste vloot waterstofbussen in één regio operationeel te hebben.
De partners zijn overeengekomen om een diepgaand economisch en technisch onderzoek te verrichten en participatie te zoeken van additionele belanghebbenden alvorens in 2007 een investeringsbeslissing te nemen.

Verwacht wordt dat voor eind 2009 het nieuwe station is gebouwd en de bussen zullen rijden voor een termijn van ten minste 5 jaar. Doel van het project is enerzijds het nagaan van de betrouwbaarheid, de economische aspecten en de acceptatie door het publiek van waterstof in een groot stedelijk gebied en anderzijds om nationale standaards te bepalen voor de verkoop van waterstofbrandstof.

Er wordt vanuit gegaan dat meer dan 20 bussen met interne waterstofverbrandingsmotor, gemaakt door MAN Nutzfahrzeuge AG en haar dochter NEOMAN Bus GmbH, zullen worden ingezet door Connexxion. De waterstofbussen, die worden voorzien van een
waterstofverbrandingsmotor, kunnen straks tanken bij een Shell tankstation. Dit tankstation zal zodanig worden aangepast dat er straks zowel benzine, diesel als waterstof kan worden verkocht.

Dit project vormt een ideale basis voor de start van de overgang naar de brandstof waterstof. Waterstof is een betrouwbare, veilige en duurzame brandstof die zal bijdragen aan het terugbrengen van de luchtvervuiling.

De MAN verbrandingsmotoren op waterstof voldoen vandaag de dag al ruimschoots aan de toekomstige EU-uitlaatgasgrenswaarden en voldoen hiermee aan de EEV-norm. Het basisprincipe van de MAN waterstofverbrandingsmotoren komt praktisch overeen met dat van de zich al duizenden malen in de praktijk beproefde MAN aardgasmotoren. MAN truck & bus leverde het afgelopen jaar reeds 85 milieuvriendelijke aardgasbussen met deze motoren aan Connnexxion.