Gemeente Eindhoven

5 juli 2006

Collegebesluiten

Definitief kantoor in Brussel

De vertegenwoordiging in Brussel vanuit de gemeente Eindhoven heeft een definitief kantoor gevonden. De definitieve huisvesting is nu gevonden in het zogenaamde âSouth Denmark Houseâ. Hierin zijn een aantal Scandinavische regioâs gehuisvest die ook innovatie en technologie als speerpunten van hun Brusselse activiteiten hebben. Met name ICT, gezondheid en design zijn gebieden waarin door nabijheid, potentiële partnerschappen gerealiseerd kunnen worden. Het gaat om de Deense regioâs South Denmark, West-Zealand en Storstroen, de Finse stad Tampere, de regioâs Midden Noorwegen en Midden Zweden. Sinds 1 januari 2006 heeft de gemeente Eindhoven een vertegenwoordiger in Brussel.

Nieuw uitgiftesysteem Individuele Vrije Sectorkavels

De gemeente gaat de zogenaamde Individuele Vrije Sectorkavels (IVS-kavels) â bouwgrond voor particuliere woningen - anders aanpakken. Het huidige systeem, waarin mensen zich tegen eenmalige betaling kunnen inschrijven voor maximaal vijf jaar, wordt vervangen door een lotingsysteem.
De gemeente gaat hiertoe over omdat het huidige aantal mensen dat op dit moment is ingeschreven al veel groter is dan het aantal kavels dat nog beschikbaar komt. Daardoor kunnen ingeschreven gegadigden niet allemaal een aanbieding krijgen binnen vijf jaar. Zowel voor lopende uitgiftes (Putten, Grasrijk, Kanaalzone en Parkzone) als nieuwe uitgiftes (Waterrijk in Meerhoven) gelden overgangsregelingen. Mensen die zich hebben ingeschreven voor een IVS-kavel krijgen binnenkort allemaal een brief over de nieuwe regeling.

Asielzoekerscentrum Beatrixoord tijdelijk weer open

Het voormalige opvangcentrum Beatrixoord aan de Oirschotsedijk 25 wordt per 1 juli 2006 tijdelijk heropend voor de termijn van één jaar met een maximale verlenging tot uiterlijk 31 december 2008. Gemeente Eindhoven en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ondertekenen binnenkort hiertoe de overeenkomst. Omdat het in Veldhoven gevestigde opvangcentrum gesloten wordt, heeft het COA dringend vervangende capaciteit nodig. Beatrixoord wordt in gebruik genomen als zogenoemd opvang-, c.q. oriëntatiecentrum, met een totale opvangcapaciteit van maximaal 588 personen. Het maximale verblijf in het centrum is, op basis van het huidige bestemmingsplan, 8 weken tot maximaal 3 maanden. Deze termijn heeft te maken met de geluidsoverlast van het nabijgelegen Eindhoven Airport. Op dit moment worden de gebouwen geschikt gemaakt voor de opvang. De gemeente heeft met het COA afspraken gemaakt over de kwaliteit van zorg en opvang. Daarnaast regelt de gemeente samen met COA onderwijsfaciliteiten voor de leerplichtige kinderen van asielzoekers.

Nieuwe aanbesteding reinigings- en groenonderhoud

Met ingang van 1 januari 2007 wordt het reinigingsonderhoud van de stad wellicht door andere aannemers verzorgd. Dit is dan het gevolg van de nieuwe aanbesteding, waarvan de procedure binnenkort van start gaat. Voor een periode van 3 jaar (2007 t/m 2009) wordt de aanbesteding als volgt geregeld:

- de stadsdelen Strijp, Tongelre, Gestel en Stratum worden Europees aanbesteed, waarbij de voorwaarde geldt dat per stadsdeel 5 medewerkers behorende tot de sociale werkvoorziening worden ingezet.
- de stadsdelen Woensel-Noord, Woensel-Zuid en Centrum worden Europees aanbesteed aan Sociale Werkvoorzieningen.
De werkzaamheden die onder deze aanbesteding vallen zijn o.a. het ruimen van zwerfafval, vegen, ruimen van blad, schoffelen in plantsoenen, maaien en snoeien.

Nachtopvang

Het college van B&W gaat extra nachtopvangplaatsen realiseren voor verslaafde tippelzone-prostituees zonder vaste woon- of verblijfplaats.
Met het bieden van nachtopvang wordt voorkomen dat de prostituees na sluiting van de tippelzone aan de Achtseweg Zuid ( om 02.00 uur âs nachts) rondzwerven in Woensel-West op zoek naar een slaapplaats, wat voor hen zeer onveilige situaties oplevert en overlast in de omgeving veroorzaakt. Een beveiligingsorganisatie regelt âs nachts het vervoer van prostituees die gebruik willen maken van de nachtopvang. De extra slaapplaatsen worden gerealiseerd binnen de nachtopvang van Novadic-Kentron aan de Mathildelaan (vijf plaatsen). Daarnaast zijn met de Stichting Neos en het Leger des Heils afspraken gemaakt. Binnen hun eigen organisaties kunnen zij ieder twee plaatsen beschikbaar stellen.

Hockeystadion

Het nieuw te bouwen hockeystadion in Genneper Parken komt mogelijk op het huidige grasveld van EMHC (het voormalige trainingsveld van FC Eindhoven. Uit een locatiestudie, waarbij er naast deze locatie nog drie zijn onderzocht, bleek dat genoemde plek de beste optie is. Het huidige grasveld van EMHC voldoet namelijk het meest aan de gestelde uitgangspunten die van belang zijn bij de totstandkoming van een hockeystadion: de zogenaamde structuurvisie Genneper Parken waarin natuur en landschap worden gezien als dragers van het gebied, de breedtesport ontwikkeling in het gebied (achtste kunstgrasveld), de mogelijkheden met betrekking tot organisatie van tophockeyevenementen en de globale inschatting van de financiën. Een haalbaarheidsstudie die eind september afgerond zal zijn, moet definitief uitsluitsel geven over de ruimtelijke mogelijkheden en de bouwkosten van het stadion, bijbehorende kleedaccommodaties, een paviljoen inclusief landschappelijke inpassingen.

Lichtnaald kunstwerk Beukenlaan

Ten tijde van het ontwerp van de tunnelbak Beukenlaan is besloten om deze plek, waar de HOV-lijn de Ring kruist, extra te markeren met een lichtelement. De keuze voor een lichtelement kwam voort uit de ambitie om bij ruimtelijke projecten het aspect âlichtâ in de vormgeving te betrekken. In dat kader zijn in het zogeheten Centrale Verbindingsas-project twee lichtonderdelen nader uitgewerkt. Eén onderdeel betreft de lichtlijnen bij de halten, die zorgen voor een opvallende belijning van de halte en een versterking van het hoogwaardige karakter van de HOV-lijn. Een ander onderdeel betreft het initiatief om op de kruising van Ring en Centrale Verbindingsas een autonoom lichtelement te ontwerpen dat deze plek markeert. Het college van B&W heeft besloten in te stemmen met het ontwerp van dit kunstwerk. De zogeheten âLichtnaaldâ, met 8000 LEDâs van 1.5 watt, is een duurzaam ontwerp met lage energiekosten. De mast dient tegelijkertijd om de tunnelbak te voorzien van ânormaleâ openbare verlichting en is daarom voorzien van een OV-lichtpunt. Het ontwerp is van Benthem Crouwel, het architectenbureau dat ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de tunnelbak.