Dekker moet beloning corporatietop aanpakken GroenLinks

5 juli 2006

Minister Dekker moet ingrijpen bij woningcorporaties die hun directie buitensporig hoge salarissen betalen. Dat kan door een wettelijke norm op te stellen die het salaris van de topbestuurders maximeert op het niveau van de minister-president. Ook moeten alle corporaties die nu nog geheimzinnig doen over de beloning van hun directie, dit per omgaande openbaar maken. Dat stelt Ineke van Gent in reactie op de berichten in de Volkskrant over de beloning van directeur Staal van woningcorporatie Vestia. Deze verdiende in 2005 een salaris van 438 duizend euro. Dat is tweemaal zoveel als de corporaties als maximum met elkaar hebben afgesproken en bijna viermaal zoveel als minister-president Balkenende verdient.

Kort geleden heeft de Kamer de motie Van Gent c.s. aangenomen, met de stemmen van alleen de VVD tegen. Deze motie riep minister Dekker op om de salarissen bij woningcorporaties te maximeren. Het is te betreuren dat deze motie nog niet is uitgevoerd. Ineke van Gent doet daarom een klemmend beroep op de regering, om op dit dossier durf en daadkracht te tonen. Aangezien vrijwel de hele Tweede Kamer voor normering is, is de demissionaire status van het kabinet geen enkele reden om de zelfverrijking van de corporatietop te laten voortduren.

Vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, ingediend 5 juli 2006, over de salarissen voor corporatiedirecteuren


1. Heeft u kennis genomen van de financiële jaarrekenening van woningcorporatie Vestia en de berichtgeving hierover in de Volkskrant van vanochtend?


2. Deelt u mijn mening dat het inkomen van 438 duizend euro per jaar voor directeur Staal van Vestia buitensporig hoog is?


3. Wat is uw oordeel over het feit dat met dit salaris de Izeboud-norm van de corporatiesector zelf, welke een maximumsalaris van 220 duizend euro vastlegd, met bijna 100 procent is overschreden?


4. Trekt u met mij de conclusie dat vrijblijvende sectorale afspraken, in ieder geval bij Vestia maar ook bij de Amsterdamse corporatie Het Oosten, geen enkel effect hebben? Zo nee, waarom niet?


5. Wat gaat u doen om te bewerkstelligen dat ook de andere corporaties die de beloning van hun topbestuurders tot nu toe geheim houden, deze per omgaande gaan publiceren?


6. Herinnert u zich mijn motie (29453, 43) over normering van de salarissen van de top van woningcorporaties, welke met de stemmen van alleen de VVD tégen is aangenomen?


7. Bent u het met mij eens dat deze motie met de grootst mogelijke spoed moet worden uitgevoerd door in de BBSH een salarisnorm op te nemen? Zo nee, waarom niet?