Ingezonden persbericht


----------
Persbericht

----------
Onderwerp: Eigendomsoverdracht Lentevreugd

Datum: 5 juli 2006

----------

Eigendomsoverdracht Lentevreugd

Het natuurontwikkelingsgebied Lentevreugd wordt vandaag feestelijk overgedragen van Dienst Landelijk Gebied aan Staatsbosbeheer. Lentevreugd is circa 100 hectare en ligt net ten noorden van Wassenaar. Enkele jaren geleden was het nog in gebruik voor de bollenteelt. Nu stromen er duinbeken en begint er een voedselarme, natte natuur te ontstaan. Lentevreugd is het resultaat van afspraken die zijn gemaakt in het kader van het Pact Van Teijlingen.

Lentevreugd bleek een ideale locatie om natuurdoelen te realiseren: het gebied sluit direct aan bij het duingebied, het was landschappelijk redelijk ongestoord en de hydrologische situatie is gunstig. Op dit moment zijn er bijzondere vogelsoorten te vinden

Het ontstaan van Lentevreugd verliep in twee fasen. In 2002 werd 60 hectare bollengrond omgevormd in natuur en in 2005 het noordelijk deel aangepakt (40 ha). De laatste werkzaamheden zijn hier nagenoeg afgerond zodat een mooi aaneengesloten gebied is ontstaan, dat is opengesteld voor publiek.

Historie

Tot 1994 was natuurontwikkeling op bollengronden in de Randstad geen serieus gesprekonderwerp. Er was geen draagvlak voor in de streek en bollengrond was veel te duur. De ommekeer kwam in 1995 toen de Bollenstreek ten onder dreigde te gaan onder de druk van de milieubeweging en de woningbouw. De streek zocht een houvast om overeind te blijven. Dit houvast werd gevonden met de stelling: "wil je het landelijk gebied in de Bollenstreek overeind houden, dan moet je investeren in het groen. Met de teelt van hyacinten alleen red je het niet". Deze stelling is vervolgens ook de basis geweest voor het Pact van Teijlingen dat in 1996 is ondertekend door de vertegenwoordigers uit de streek. De omvorming van bollengrond in natuur Lentevreugd was een uitstekende kans om een schitterende "waterparel" toe te voegen aan de streek. De streek is er mooier en rijker van geworden.

Katalysatorfunctie

Duinbehoud fungeert in het overleg proces voor natuurherstel een katalysatorfunctie. Zij wordt hierin financieel ondersteund door de Stichting DOEN.

EINDE BERICHT

Pers is uitgenodigd om vandaag aanwezig te zijn om 16.00 uur op parkeerplaats van Lentevreugd (zie routebeschrijving).

Bijlage:

routebeschrijving

Programma:

16.00 Welkomstwoord


- Toespraken van:


· De heer A. van der Zande (directeur Generaal , Min LNV),


· De heer L. van der Sar (Gedeputeerde Zuid-Holland),


· Mevrouw M. Bruggink (Regiomanager West, DLG),


· De heer M. Janssen (directeur Stichting Duinbehoud)


- Onthulling informatiebord door bovenstaande personen


- wandeling met uitleg door het gebied door desskundigen van Staatsbosbeheer en DLG


- hapje en drankje

19.00 Afsluiting

Meer informatie:

http://www.nieuwenatuur.nl/index.php?id=1025&action=show_details&locaties_id=45

Stichting Duinbehoud
Postbus 664, 2300 AR Leiden
telefoon: 071-5160490
e-mail: stichting@duinbehoud.nl
website: www.duinbehoud.nl

Afzender: Marc Janssen (071 5160490 - 06 45616703)