Unicef



Nieuw Europees beleid op het gebied van kinderrechten 05 juli 2006, Genève/Brussel - De Europese Commissie gaat een nieuw Europees beleid op het gebied van kinderrechten ontwikkelen. Daarbij vormt het Verdrag voor de Rechten van het Kind een leidraad. VN-kinderrechtenorganisatie Unicef is hier vanzelfsprekend blij mee.

"Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de dag dat kinderrechten in de Europese Unie en daarbuiten volledig worden gerespecteerd, dichterbij komt," zegt Philip O'Brien, regionaal directeur van Unicef in Europa.

Het Verdrag voor de Rechten van het Kind is door de Verenigde Naties in 1989 aangenomen. In dit 54 artikelen tellende verdrag worden de rechten van kinderen benoemd. Alle VN-lidstaten, de Verenigde Staten en Somalië uitgezonderd, hebben het verdrag geratificeerd. Dat betekent echter niet dat in de praktijk de rechten van kinderen altijd worden nagekomen.

De Europese Unie wil met haar nieuwe beleid ervoor zorgen dat landen het verdrag naleven. Unicef vraagt de Europese Unie om voldoende geld en mankracht beschikbaar te stellen, zodat het Verdrag voor de Rechten van het Kind in alle lidstaten van de Unie wordt geïmplementeerd en nageleefd.