Gemeente Ambt Montfort


Stoeptegels tegen hondenpoep

Vorig jaar tijdens het MilieuOntmoetingsProgramma (MOP) besloten de leerlingen van de toenmalige groep 8 van basisschool de Draaiende Wieken uit Posterholt dat er meer aandacht moest zijn voor het bestrijden van zwerfvuil én hondenpoep. In maart werd daarom al een posteractie tegen zwerfvuil gelanceerd, waarbij leerlingen zelf voor de illustraties hadden gezorgd. Vorige week werd gehoor gegeven aan hun tweede wens namelijk aandacht voor het hondenpoepprobleem.

In de drie kernen van onze gemeenten zijn op probleem- en/of beeldbepalende locaties tegels in het trottoir geplaatst die duidelijk aangeven dat hondenpoep niet op de stoep hoort. In onze gemeente is in de Algemene Plaatselijke Verordening vastgelegd dat er binnen de bebouwde kom én op de wandel- en fietspaden in het buitengebied een opruimplicht geldt voor hondenpoep. Met andere woorden, mocht een hond zijn behoefte doen op de stoep, weg, voetpad, op speelterreinen, of grasvelden etcetera, dan moet dit door het baasje worden opgeruimd. De speciale stoeptegels die op ruim 60 plekken in onze gemeente zijn gelegd, moeten de hondenbezitters aan deze plicht herinneren. Bovendien zijn op de afvalbakken in de gemeente stickers geplakt met de tekst Ook voor hondenpoep, zodat de hondenbezitter weet dat hij niet de hele wandeling met de opgeruimde hondenpoep hoeft rond te lopen.

Binnenkort wordt in Ambtsberichten een artikel geplaatst waarin de regels van het hondenbeleid in Ambt Montfort nog een keer op een rijtje worden gezet.