Offshore ITdienstverlening & outsourcing neemt nu echte vlucht

Hogeschool inholland

http://www.inholland.nl

AMSTERDAM/ DIEMEN - Steeds meer bedrijven willen daadwerkelijk stappen ondernemen op het gebied van offshore outsourcing van hun IT en Financieel-administratieve processen. Dit blijkt uit een onderzoek naar de actuele praktijk van offshore- en nearshore outsourcing.

Voornaamste redenen zijn de aanzienlijke kostenbesparingen, toenemende tekorten aan gekwalificeerd personeel binnen Nederland, en de wens ervaring op te doen in de opkomende landen. Daarbij is India leidend, maar in toenemende mate ook de voormalige Oost-Europese landen. Deze gegevens komen uit een explorerend onderzoek dat uitgevoerd is door het lectoraat eBusiness van Hogeschool INHOLLAND, o.l.v. drs Frank Slisser en lector Dr. Vincent Kouwenhoven, in samenwerking met Nyenrode en de bedrijven Accenture en Levi9 Global Sourcing. Dit laatste is het nieuwste bedrijf van Prins Bernhard van Oranje. Het bedrijf richt zich in het bijzonder op nearshore ICT-development en beheer vanuit Oost-Europa. In het onderzoek zijn actuele praktijk-ervaringen meegenomen van 18 deelnemende bedrijven, die ervaring hebben met zowel offshore als nearshore outsourcing. De voornaamste conclusies zijn besproken en verder aangescherpt tijdens een Round-Table conferentie met een 10-tal CIO's van toonaangevende bedrijven, waaronder Athlon, Compuware, Nashuatec en PGGM.

Opvallende conclusie is dat na de aanvankelijke drempelvrees de eerste concrete ervaringen van bedrijven bovenal positief uitpakken. Daarbij zijn wel grote verschillen in typen outsourcing en zeker ook tussen India en Oost-Europa. Voor grootschalig IT-beheer en applicatie-ontwikkeling is India thans nog favoriet. Maar voor meer compacte ontwikkeltrajecten e/o meer complexe projecten, liggen vooral in Oost-Europese landen kansen, zeker ook voor middelgrote bedrijven. Kouwenhoven: 'Opvallend is daarbij dat steeds vaker niet zozeer de kostencomponent doorslaggevend is, maar veeleer het almaar toenemende gebrek aan goed opgeleide mensen binnen Nederland'. Dit werd tijdens de RoundTable nog eens extra bevestigd door de panelleden: 'als we niet zelf opleiden of effectief leren outsourcen, komt de Nederlandse economie binnen 5 tot 10 jaar in grote problemen, Binnen 10 jaar komen er 1.6 miljoen mensen tekort op de arbeidsmarkt.'

Tevens gaat het onderzoek in op de aanbodzijde, waarbij met name de big 5 spelers, waaronder Accenture, zelf capaciteit opbouwen binnen de offshore landen enerzijds, terwijl anderzijds ook steeds meer tekenen wijzen op een directe marktbewerking door de grote Indiase spelers binnen Europa. Daarbij is de overname van (middel)grote system-integrators nog slechts een kwestie van tijd.

Bernhard van Oranje van Levi9 becommentarieerde het onderzoek alsvolgt: 'Het onderzoek van INHOLLAND bevestigd dat de tijd van praten over offshoring voorbij is. Zeker nu Nearshore outsourcing goed aangeboden wordt, is de drempel nog meer verlaagd. Ze werken o.a. mee met toonaangevende IT-bedrijven bij het ontwikkelen van hun software en zijn virtueel onderdeel van hun eigen team. Uit de frontale discussie kwam ook naar voren dat de eerste bedrijven die off- verstoring goed inzetten hun concurrentie positie vergroten.'

///einde persbericht///

Noot voor de pers:
Het onderzoeksrapport (engelstalig) kunt u bestellen via het lectoraat ebusiness: Esther Fransen (020-4951544) of downloaden op www.levi9.com. Voor meer informatie kunt u ook bellen met: Niels Pols, persvoorlichter Hogeschool INHOLLAND, m. 06 523 757 13 of E-mail: niels.pols@inholland.nl. Tevens zijn er foto's beschikbaar van de Round-Table conferentie van Prins Bernhard en Vincent Kouwenhoven. Deze kunt u opvragen bij Niels Pols.