Socialistische Partij

SP houdt motie over stationsgebied aan

05-07-2006 * Op de verlengde raadsvergadering van 3 juli jl. is de door de SP ingediende motie om de kaders voor bouw in het stationsgebied te herbevestigen en te verscherpen boven de markt blijven hangen. Een meerderheid in de raad steunde de vraag van wethouder Binnendijk om meer geduld met de onderhandelingen van het college met NS Vastgoed, en zou de motie hebben weggestemd.

Volgende de fracties van PvdA en CDA was de motie "prematuurï". Het college heeft de opdracht van de raad gekregen om met NS Vastgoed te onderhandelen over de woningbouw bij het station, en die onderhandelingen zijn nog gaande.
De gerezen twijfel over de inzet van de NS door hun uitspraken in de het Noordhollands Dagblad waren voor de coalitiepartijen geen aanleiding om voor de motie te stemmen die aan de ontwikkelaar duidelijk moest maken dat van het bouwen van alleen maar kantoren geen sprake kan zijn.
Pleidooien van SP, Leefbaar Alkmaar en OmAlkmaar konden daar geen verandering in brengen, en de vraag van de Onafhankelijke Partij Alkmaar naar de status van de onderhandelingen werd door wethouder Binnendijk niet beantwoord. Dat zou de onderhandelingen maar schaden. En de krant moest volgens de wethouder maar niet worden geloofd. Ook burgemeester van Rossen kon zich slecht voorstellen dat de uitspraken van NS Vastgoed tot twijfels leiden in de Raad. Enigszins driftig noemde de burgemeester, die tevens projectbestuurder voor de herinrichting van het stationsgebied is, de wens van de SP om duidelijk te krijgen waar iedereen aan toe is inconsistent met de lijn van de SP fractie in de vorige raadsperiode. Dit terwijl de SP altijd voor harde afspraken over de te bouwen woningen is geweest. De nu gebruikte inspanningsverplichting, waarvan een mogelijke uitkomst ook het afblazen van woningbouw zou kunnen zijn, heeft de SP altijd te mager gevonden. De SP kon zich bij monde van fractievoorzitter Matt Delahaij dan ook niet vinden in het door de burgemeester geschetste beeld en houdt de motie aan tot de uitslag van de onderhandelingen van de het college met NS Vastgoed.
Zie ook:
* Inrichting stationsgebied