Gemeente Grootegast


Bezoek Australische ambassade.

2006 vormt het culturele jaar van de gemeente Grootegast. Het jaar 2006 markeert de vierhonderdste verjaardag van de relatie tussen Australië en Nederland. De basis voor de relatie tussen Grootegast en Australië is gelegd door Abel Tasman, geboren in Lutjegast, die een groot deel van de kust van Australië in kaart heeft gebracht. Reden genoeg voor een bezoek van dhr. J.Hart, afgezant van de Australische ambassade aan de gemeente Grootegast.

Dhr. Hart bezocht het Abel Tasmankabinet en de tentoonstelling' De Gouden Eeuw `in het Westerkwartier in de NH kerk in Lutjegast. De tentoonstelling, verzorgd door het Abel Tasmankabinet, schetst een beeld hoe het leven was in het Westerkwartier in de eerste helft van de 17e eeuw, de jeugdjaren van Abel Tasman. Deze verrassende tentoonstelling is nog tot en met eind oktober te zien in de NH kerk te Lutjegast.

Ook bracht dhr. J. Hart een bezoek aan het landschapskunstwerk de Baak. Het kunstwerk werd een week eerder met een waar theaterspektakel onthuld. Het kunstwerk staat op de lutje gast bij Lutjegast, bij het begin van het Abel Tasmanpad. Onderdeel van het bezoek van dhr. J. Hart aan onze provincie was ook een rondleiding bij de Baramundis (Australische vis) kwekerij Cell Aqua in Tolbert en de opening van het Australische restaurant The Pacific in de Oosterstraat in Groningen.

Nog het hele jaar zullen er in het kader van het themajaar activiteiten zijn in de gemeente Grootegast, een overzicht staat op de site www,grootegast.nl.

Op de foto's staan burgemeester K.B. Dijkstra, dhr. J. Hart en dhr. J. Onderwater van het Abel Tasman kabinet.

---

(c) Gemeente Grootegast