MINBZ: Nederland biedt Vietnamese stad schoon drinkwater

Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Nederland zal samen met Vitens, het grootste drinkwater bedrijf van Nederland, 20.000 mensen in de Vietnamese stad Can Giuoc van schoon drinkwater gaan voorzien. Dit heeft Minister van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) tijdens haar bezoek aan de Zuid-Vietnamese stad laten weten. Vitens zal samen met een lokaal ingenieursbureau en in samenwerking met de stad de bestaande, niet goed functionerende waterzuivering en het leidingnet vervangen.

De totale kosten bedragen 120.000 euro. De helft hiervan is afkomstig van klanten van Vitens in Nederland via Water for Life en Aqua4All. Van Ardenne heeft een overeenkomst met Aqua4All om bijdragen van particulieren aan dit soort waterprojecten te verdubbelen. Nederland steunt in Vietnam vier grote programma's op het gebied van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. In 2006 is hiermee een totaal bedrag gemoeid van 8,3 miljoen euro.

Nederland heeft zich als doel gesteld om voor 2015 in totaal 50 miljoen mensen te voorzien van veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Daarmee draagt Nederland bij aan de wereldwijde doelstelling om voor 2015 het aantal mensen dat geen toegang heeft tot veilig drinkwater te halveren.
Het aantal mensen in Vietnam dat toegang heeft tot sanitaire voorzieningen groeit gestaag. Vietnam kan met de huidige tred dit Millenniumdoel in 2015 halen, maar de toegang tot schoon drinkwater stagneert echter en extra inspanningen zullen nodig zijn om die doelstelling in 2015 te realiseren.

Voet