Hoogheemraadschap van Rijnland


meevallers
Hoogheemraadschap heeft financiële meevallers

Persbericht 5 juli 2006

Door verschillende oorzaken heeft het hoogheemraadschap van Rijnland bij het vaststellen van de jaarrekening te maken met een aantal financiële meevallers, waardoor over 2005 een positief resultaat is behaald van 16,9 miljoen euro. Deze meevallers zullen, in de komende jaren, ten gunste van de belastingbetalers worden gebracht. De belastingtarieven zullen nog wel blijven stijgen door grote investeringen in het waterbeheer. Maar deze stijgingen zullen iets lager uitvallen dan eerder verwacht.

Van de meevallers heeft 4,6 miljoen euro een blijvend karakter. Deze voordelen zijn grotendeels al verwerkt in de begroting 2006 zodat hiermee rekening is gehouden met de belastingtarieven in 2006. Daarnaast zijn er voor 12,3 miljoen euro eenmalige meevallers. Deze meevallers zijn voor een deel gerealiseerd door inspanningen bij de afwikkeling van oude zaken. Zo kon overeenstemming worden bereikt over eindafrekeningen voor grensoverschrijdend afvalwater (afvalwater dat door buurwaterschappen wordt gezuiverd en waarvoor Rijnland betaalt). Daarnaast was er een groot aantal niet beïnvloedbare meevallers, zoals bijvoorbeeld een hoger dividend van de Nederlandse Waterschapsbank.

Ruim de helft van het resultaat wordt de komende jaren terugbetaald aan de belastingbetalers. Het resterende deel van het resultaat wordt gebruikt om de eenmalige kosten te betalen van een doelmatigheidsonderzoek dat op dit moment bij het hoogheemraadschap loopt. Dit onderzoek moet er toe leiden dat Rijnland kwalitatief beter en efficiënter werkt. De besparingen van het doelmatigheidsonderzoek kunnen volledig ten gunste van de belastingbetalers komen en de belastingtarieven zullen minder stijgen dan eerder verwacht.

Meer weten?

Meer informatie over dit onderwerp kunt u krijgen bij de afdeling Communicatie van het hoogheemraadschap van Rijnland, telefoon 071-3063400