Gemeente Breda

College stelt beleidsregels vast omtrent nadeelcompensatie Oosterhoutseweg

In navolging op de beleidsregels voor de Nieuwe Mark, heeft het college van burgemeester en wethouders nu ook beleidsregels vastgesteld omtrent nadeelcompensatie voor ondernemers als gevolg van de werkzaamheden aan de Oosterhoutseweg in Teteringen.

De beleidsregels geven duidelijkheid wanneer, met welke maatregelen en financiën en in welk gebied tegemoet kan worden gekomen aan inkomensderving van ondernemers.

Op 19 juni 2006 zijn de werkzaamheden aan de Oosterhoutseweg van start gegaan. De werkzaamheden nemen twee jaar in beslag, reden waarom het college van mening is, dat de geleden inkomensderving niet in alle gevallen vanzelfsprekend onder de noemer ondernemersrisico moet vallen. Als aanvulling op de bestaande Procedureverordening bestuursschadevergoeding 1998, waar ondernemers zich in het algemeen op kunnen beroepen in het geval van inkomensderving, is specifiek voor de Oosterhoutseweg een aantal beleidsregels opgesteld.

Wanneer beroep gedaan wordt op deze regeling, moet aantoonbaar gemaakt kunnen worden dat de omzetdaling daadwerkelijk een gevolg is van de werkzaamheden aan de Oosterhoutseweg. Met andere woorden, van een verkeersbesluit, genomen in verband met de reconstructie van de Oosterhoutseweg. Binnengekomen aanvragen tot schadevergoeding worden met behulp van een toetsingskader beoordeeld op ontvankelijkheid en volledigheid. Tevens is een aantal criteria opgesteld op basis waarvan het geleden nadeel en de financiële compensatie vastgesteld worden. Daartoe stelt het college een schadebeoordelingscommissie in bestaande uit één of meerdere leden, die deskundig zijn op het gebied van taxatie en/of beheer van onroerende zaken en/of de juridische aspecten omtrent nadeelcompensatie.

Het gebied waarvoor de nadeelcompensatie geldt is als volgt: Oosterhoutseweg, Adriaan Oomenstraat, Hoolstraat, Scheperij, Kerkstraat, Schijfstraat, St. Josefstraat, Donkerstraat, Kampakker, Willem Alexanderplein en de Willebrordstraat.

Voor ondernemers buiten het aangewezen gebied blijft de algemene procedureverordening bestuursschadevergoeding 1998 van kracht.

Breda, 05 juli 2006