Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Geslaagd weekend Papendal slot trainingsseizoen

In het laatste weekend van juni werd het trainingsseizoen van de Jong Oranje selecties en de centrale trainingsgroepen afgesloten met het traditionele trainingsweekend op Papendal. In het walhalla van de Nederlandse topsporters werd er hard getraind in prima sfeer met de nodige ruimte voor (voetbal)ontspanning.

Op de afsluitende zondag werd er een informatiebijeenkomst voor de ouders georganiseerd. Deze hadden naast vragen ook veel waardevolle suggesties voor de KNSB: over het bijspijkeren op sportpsychologisch gebied, over de inhoud van het trainingsprogramma, over de vraag of jongens en meisjes samen moeten trainen en nog veel meer.

Eén van de suggesties was om op de KNSB-site een soort (interactief) infopunt op te starten over (internationale) jeugdtoernooien: welke toernooien zijn geschikt, wie gaat ergens naar toe en kan nog meer spelers meenemen, hoe pak je het aan om met jeugdige spelers naar een buitenlands toernooi te gaan, enzovoort.

Het bestuurslid jeugdschaak Monique Stam beloofde naar de mogelijkheden te gaan kijken. Als voorbeeld noemde zij het EU-jeugdkampioenschap in het Oostenrijkse Mureck. Dat valt dit jaar helaas samen met het Open NK jeugd in Hengelo dus de KNSB zal geen delegatie sturen. Maar er is wel een mogelijkheid om op eigen initiatief mee te doen aan het neventoernooi.

Aan het slot van het trainingsweekend zette mevr. Stam de scheidend coördinator talentontwikkeling Willy Hendriks nog even in het zonnetje met een paar leuke cadeaus. Daaronder een biografie van Sandra Roelofs, de echtgenote van de president van Georgië. Daar wordt dit najaar het wereldkampioenschap voor de jeugd gespeeld dus wie weet bevat dit boek nog nuttige informatie. De voorbereiding van deze uitzending was één van de laatste werkzaamheden van de heer Hendriks. Hij is opgevolgd door Yge Visser.

---