Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2006

KiesBeter.nl biedt hulp bij keuze behandeling 5 juli 2006

Het onderdeel medische informatie op de website kiesBeter.nl is uitgebreid met zogenoemde keuzehulpen. Daarin worden de voor- en nadelen van behandelingen voor depressie, borstkanker, prostaatkanker, overgangsklachten en hart- en vaatziekten op een rij gezet. De keuzehulpen zijn niet bedoeld als vervangmiddel voor medisch advies, maar als extra ondersteuning. De keuze voor een bepaalde behandeling wordt in overleg met de behandelende arts gemaakt.

Een patiënt krijgt via dit onderdeel van kiesBeter.nl een overzicht van behandelmogelijkheden en de voor- en nadelen hiervan. Zo kan bijvoorbeeld bij een depressie gekozen worden uit een behandeling met medicijnen, gesprekstherapie of een combinatie van deze twee. Aan de hand van een aantal stellingen kan de patiënt nagaan naar welke behandeling zijn voorkeur uitgaat en dit bespreken met de behandelende arts.

De keuzehulpen zijn met financiële ondersteuning van ZonMw ontwikkeld door het Kwaliteitsinstituut CBO in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap, het Trimbos-instituut en TNO Human Factors. In de toekomst wordt het aantal keuzehulpen op kiesBeter.nl verder uitgebreid.

Het onderdeel Medische informatie op de website kiesBeter.nl is ook uitgebreid met 350 erfelijke aandoeningen. Deze informatie is afkomstig van het Erfocentrum, het Nationale Kennis- en Voorlichtingscentrum Erfelijkheid.

KiesBeter.nl
KiesBeter.nl is een product van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en wordt ontwikkeld in samenwerking met vele andere organisaties in de zorg. De site biedt onafhankelijke informatie over zorg en gezondheid, die de consument in staat stelt keuzes te maken. Op de site kunnen zorgpolissen, maar ook ziekenhuizen en andere instellingen met elkaar worden vergeleken. KiesBeter.nl geeft antwoord op vragen zoals: wat houdt mijn aandoening in? Wat voor behandelingen zijn mogelijk? Waar kan ik daarvoor terecht? Moet ik bijbetalen voor mijn behandeling of medicijnen? Of wat zijn mijn rechten als er een medische fout is gemaakt?

Ook per telefoon
Sinds vorige maand heeft kiesBeter.nl ook een telefoondienst. Het kiesBeter Informatiepunt is elke werkdag bereikbaar van 09.00 tot 18.00 uur via 0900-1237890
( 0,30 per minuut). De medewerkers van het Informatiepunt raadplegen de website kiesBeter.nl en kunnen mensen doorverwijzen. E-mailen kan natuurlijk ook, naar info@kiesBeter.nl.

Links
www.rivm.nl, www.minvws.nl, www.nhg.artsennet.nl, www.2zw.nl, www.spec trum.nl, www.bsl.nl,
www.trimbos.nl, www.ehbo.nl, www.erfelijkheid.nl