FNV

Enquête peilt kans op werk herkeurde WAO'er
Lukt het WAO'ers om na herkeuring weer een baantje te vinden? Een enquête via internet moet hierop het antwoord geven, zo meldt FNV e-Magazine van 5 juli 2006.

Vakcentrales en twintig cliënten- en patiëntenorganisaties houden sinds 1 juli een internetenquête om zoveel mogelijk ervaringen verzamelen van WAO'ers die volgens de nieuwe strenge criteria zijn herkeurd. De nadruk ligt vooral op de ervaringen bij het vinden van werk.

Hoewel er inmiddels 125 duizend mensen opnieuw zijn beoordeeld, ontbreken vooralsnog betrouwbare cijfers over de re-integratie. Zo lijken de officiële UWV-cijfers geen rekening te houden met de duurzaamheid van de werkhervatting en een uitzendbaantje van enkele weken al aan te merken als geslaagde re-integratie.

Duidelijk

"We willen dit najaar een rapportage van de bevindingen maken", zegt FNV-beleidsmedewerker Eelco Tasma.

"De Geus heeft steeds gezegd dat het traject nog niet lang genoeg loopt om resultaten te zien. Sinds oktober 2004 worden WAO'ers herkeurd. Nu moet toch duidelijk zijn of de operatie gaat slagen."

Tasma: "Volgens de eerste cijfers vond 10 procent van de herkeurde mensen werk. Inmiddels is dat opgelopen tot 20 procent. Dat kun je niet succesvol noemen. Een normaal re-integratietraject leidt in 35 procent van de gevallen tot succes en daar zitten ook gezonde werknemers tussen. De vraag is of we de operatie moeten doorzetten."

De FNV wil via het ministerie regelen dat er echt goed onderzoek komt naar de herbeoordelingen en de plekken waar mensen terecht komen.

5 juli 2006
Lees het complete FNV e-Magazine van 5 juli 2006.htm