Waterschap Brabantse Delta


Blauwalgen in singel De Reeshof (Tilburg)

In het singelwater tussen de Bakkumsingel en de Blaricumsingel in de Tilburgse wijk De Reeshof zijn blauwalgen geconstateerd. Blauwalgen scheiden giftige stoffen af. Mensen en dieren kunnen jeuk krijgen bij contact met het water of buikkrampen wanneer zij het water binnenkrijgen. Waterschap Brabantse Delta raadt daarom contact met het water sterk af; met name hondenbezitters wordt afgeraden hun honden uit de vijver te laten drinken of erin te laten zwemmen. Eerder waren er al blauwalgen aangetroffen in de singel tussen de Hoge Witsiestraat en de Markelostraat in De Reeshof en in enkele vijvers in de wijk De Blaak.

De ontwikkeling van blauwalgen is ontstaan door de stijgende watertemperaturen in combinatie met het voedselrijke water. Dit wordt nog versterkt doordat de singel niet in verbinding staat met sloten die vers water aanvoeren van buiten de wijk. Dit zorgt ervoor dat er geen doorspoeling plaatsvindt en er dus sprake is van nagenoeg stilstaand water. Hierdoor komt er weinig zuurstof in het water en hebben blauwalgen de kans zich te ontwikkelen.

De gemeente Tilburg plaatst een bord bij de singel om omwonenden te waarschuwen. De giftige stoffen in de vijvers en waterpartijen verdwijnen na een aantal weken vanzelf en het water wordt weer helder.

---