Provincie Noord-Holland

5-7-2006

Onderwerp

Boetes wegens overgewicht

Carla van Twuijver

Bij een controle eind juni zijn 10 vrachtwagens beboet wegens overgewicht. De provincie Noord-Holland, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en de regio politie Noord-Holland hebben gezamenlijk een controle op de Westfrisiaweg (N302 tussen Hoorn en Heerhugowaard) uitgevoerd. De actie wordt ook ingepland op de N242 (Heerhugowaard) en de N201 (Hoofddorp).

Boetes en afladen
Twee motorrijders van de politie plukten de vrachtwagens van de weg en brachten ze naar het provinciaal steunpunt in Hoorn. Op het steunpunt werden de as- en voertuiggewichten gemeten en vastgelegd. De meetresultaten werden vergeleken met de gegevens van het kentekenbewijs. Bij overgewicht volgde een boete of maatregel. Dat betekende veelal dat de wagen (gedeeltelijk) afgeladen moest worden. Bij 8 vrachtwagen werd overgewicht op de assen geconstateerd. Dat liep op tot 23 %. Bij 2 vrachtwagens werd overgewicht geconstateerd tussen 8 en 20 %.

2 miljoen extra kosten
Overbelading betekent een overbelasting op het wegdek, dat niet berekend is op dergelijk zwaar verkeer. Dat veroorzaakt veel materiële schade en economische schade i.v.m. oponthoud op de weg wegens reparaties. De provincie Noord-Holland besteedt ca. 2 miljoen per jaar extra aan onderhoud veroorzaakt door overbelading.

Het aantal en de ernst van de overtredingen zijn aanleiding om de controles vaker en op meerdere locaties in Noord-Holland uit te voeren.