HBD monitor betalingsverkeer 2006

Hoofdbedrijfschap detailhandel

HBD MONITOR BETALINGSVERKEER 2006

Aanbod en gebruik van betaalmiddelen in de detailhandel onderzocht

Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel heeft het betalingsverkeer binnen de gehele detailhandel onderzocht. Ruim 2300 ondernemers werden hiervoor ondervraagd. Als belangrijkste conclusie komt naar voren dat er in een steeds groter deel van de gevestigde detailhandel met PIN betaald kan worden. Daar staat tegenover dat er nog veel ondernemingen zijn waar men alleen met contanten terecht kan en dat er bij bedrijven waar gePINd kan worden nog veel contant betaald wordt.

PINnen nam vanaf de jaren negentig een enorme vlucht. Op dit moment kunnen consumenten PINnen bij 82% van de bedrijven in de gevestigde detailhandel. Ter vergelijking: in 1991 kon dat nog maar bij 1% van de bedrijven, in 1998 bij 65% van de bedrijven. Binnen de detailhandel is het beeld gedifferentieerd. Waar bijvoorbeeld in de supermarktbranche in iedere zaak met PIN betaald kan worden, staat slechts in 51% van de food-speciaalzaken (o.a. groentezaken, viswinkels en slagerijen) een PIN-automaat. Ook de ambulante handel en rijdende winkels hebben nog een flinke slag te maken: slechts 21% van hen biedt de mogelijkheid om met PIN te betalen.

Nog steeds veel contant

Aan ondernemers is gevraagd om in te schatten hoeveel van hun transacties contant gaan en hoeveel per PIN. Ook al kunnen consumenten op steeds meer plaatsen elektronisch betalen, contante betalingen zijn volgens ondernemers in de meeste branches nog steeds de meest voorkomende betalingsvorm. De modebranche is koploper qua elektronisch betalen; 65% van alle toonbank-betaaltransacties wordt daar met PIN betaald. De food-speciaalzaken (bakkers, slagers e.d.) vormen het andere uiterste: slechts 10% wordt met PIN betaald, de rest gaat contant. Zelfs in supermarkten wordt nog veel contant afgerekend (43% van de transacties volgens de ondernemers). Het omzetaandeel van de PIN-transacties overstijgt in supermarkten overigens het omzetaandeel van contante transacties.

Relatief oude betaalterminals

De meeste winkeliers (48% van de bezitters van PIN-automaten) beschikken over betaalterminals die 5 jaar of ouder zijn. Met name in de doe-het-zelf-zaken, modezaken en winkels in de persoonlijke verzorging staan relatief vaak oude apparaten. Ongeveer vijftien procent van de ondernemers geeft aan de afgelopen twee jaar een nieuwe terminal te hebben aangeschaft. Blijkbaar is de animo voor het nieuw aanschaffen of vervangen van betaalterminals niet groot en wachten winkeliers de ontwikkelingen af.

Bekend is dat terminals de komende jaren moeten worden vervangen om pasjes met chiptechnologie te kunnen accepteren.

Bijna driekwart doet aan tele- en internetbankieren

Het papier verdwijnt in het bankieren door detaillisten: maar liefst 73% van de ondernemers maakt gebruik van tele- of internetbankieren. Nog eens 12% van de ondernemers bankiert zelf, maar zonder computer. De overige winkeliers besteden het bankieren uit aan hun boekhouder.

Meer informatie

Een factsheet naar aanleiding van het onderzoek is te downloaden via de website van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, www.hbd.nl. De rapportage bevat ook gegevens over het gebruik van kassasystemen, scannen aan de kassa en het gebruik van klantpassen. Informatie voor winkeliers over betaalterminals die te koop zijn, is te verkrijgen via www.betaalterminal.nl.


Noot voor de redactie,