Gemeente Deventer

Week 27, 5 juli 2006

Gemeente start voorbereiding groot onderhoud Prins bernhardsluis, Hanzebrug en kadeconstructies

De gemeente Deventer beheert en onderhoudt de openbare ruimte. Een onderdeel van deze openbare ruimte bestaat uit de civieltechnische kunstwerken in de haven. Bij de Prins Bernhardsluis, Hanzebrug en de kadeconstructies dient groot onderhoud plaats te vinden. Doel hiervan is de technische staat van de kunstwerken op het gewenste onderhoudsniveau te brengen. Het college heeft ingestemd met het starten van de voorbereiding van dit groot onderhoud.

In Nederland en dus ook in de gemeente Deventer is er de afgelopen decennia veel geïnvesteerd in het bereikbaar maken van de steden. Voor de gemeente Deventer betekent dit niet alleen aandacht voor het wegennetwerk maar ook voor de voorzieningen (civieltechnische kunstwerken) in en rondom de haven. In de afgelopen jaren heeft onderzoek uitgewezen dat de civieltechnische kunstwerken in de haven de komende jaren aan groot onderhoud toe zijn.

Kunstwerken

De gemeente onderhoudt in de haven onder meer de Prins Bernhardsluis, de Hanzebrug en de kadeconstructies. De Prins Bernhardsluis dateert uit de jaren vijftig en is toe aan grootschalig onderhoud. De voorbereidingen op het uitvoeren van het groot onderhoud zullen in overleg met betrokken partijen plaatsvinden. De Hanzebrug is zowel onderdeel van het Hanzetracé voor het wegverkeer, als ook een belangrijke schakel voor de scheepvaart om de achterliggende haven te bereiken. De voorbereiding en uitvoering van het groot onderhoud aan de Hanzebrug zal ingepast worden in de maatregelen die voortkomen uit de Herijking Hoofdwegen structuur. Voor de Prins Bernhardsluis, Hanzebrug en kadeconstructies zal eerst onderzocht worden welke technische oplossingen zorgdragen voor een duurzaam maatschappelijk verantwoord onderhoudsniveau. Vervolgens zal een en ander aanbestedingsgereed worden gemaakt.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat deze werkzaamheden nu moeten worden gestart vanuit de noodzaak om te voldoen aan wettelijke gestelde veiligheidsniveaus. Hiermee kan de toegankelijkheid voor vervoer over water voor de komende 25 jaar worden gewaarborgd.

De projecten worden in nauw overleg en samenwerking met waterschap Groot Salland, uitgevoerd. De voorbereidende werkzaamheden starten in 2006 en zullen in 2007 zijn afgerond.

Het collegevoorstel is in te zien bij de Informatiebalie in het Stadskantoor aan het Burseplein

Publicatiedatum: 5-7-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 5 juli 2006