Zelfstandig ondernemerschap succesvolle reïntegratiemethode

Boaborea

De afgelopen jaren staat re-integratie door middel van zelfstandig ondernemersschap steeds vaker op de agenda bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het UWV en dat is niet voor niets. Werd aan het begin van dit millennium het ondernemerschap nog niet gezien als een serieus alternatief voor een baan in loondienst, nu wordt het starten van een eigen bedrijf vanuit een uitkering juist gestimuleerd door de overheid.

Sinds juli 2005 is het product 'begeleiding eigen bedrijf' weer een onderdeel van aanbesteding re-integratiecontracten UWV. Per 1 juli van dit jaar zijn er nieuwe faciliteiten voor starters vanuit een WW-uitkering bijgekomen. Op korte termijn zal deze investering een schadelastbeperking opleveren voor de uitkerende instanties. Op de langere termijn zullen deze 'starters vanuit een uitkering' extra werkgelegenheid en innovatie creëren.

Dat re-integratie naar zelfstandig ondernemersschap een succesvol alternatief is, bewijst de organisatie Motivity. Motivity is een re-integratiebedrijf van het eerste uur dat jaarlijks zo'n 250 ondernemers, die een bedrijf starten vanuit een uitkering, aan huis begeleidt. Zij vierde vorig jaar haar eerste lustrum en heeft met trots op 14 juni jl. het 'Blik op Werk Borea Keurmerk' in ontvangst mogen nemen. Hiermee is Motivity het eerste keurmerkbedrijf in Nederland dat is gespecialiseerd in re-integratie middels het zelfstandig ondernemersschap.

Een van de voorwaarden om het Blik op Werk Borea keurmerk te behalen, is deelname aan een klanttevredenheidsonderzoek. Op dit door derden uitgevoerde klanttevredenheidsonderzoek scoorde Motivity in 2006 gemiddeld een 7.7 (over 134 respondenten), ten opzichte van een branchegemiddelde van 6.9, en daarmee de hoogste score van alle keurmerkbedrijven die ondernemersbegeleiding als product aanbieden. De IRO-klanten geven Motivity zelfs een 8,0 als rapportcijfer. Kortom, uitkeringsgerechtigden die met de juiste begeleiding gere-integreerd worden naar het zelfstandig ondernemersschap, ervaren hun re-integratietraject zeer positief. Deze cijfers ontkrachten de eerdere, hoofdzakelijk negatieve, berichtgevingen rondom het thema re-integratie.

Alleen een hoge klanttevredenheid is niet genoeg om re-integratie naar zelfstandig ondernemersschap succesvol te kunnen noemen. Uiteindelijk telt het resultaat. Motivity zal binnenkort een project voor WW- en WAO-uitkeringsgerechtigden in de regio Rijnmond en Breda afronden. Stichting Blik op Werk publiceerde onlangs een plaatsingspercentage van 38% over alle re-integratietrajecten. Als resultaat van dit project zijn ruim tweemaal zoveel mensen uitkeringsonafhankelijk geworden middels het starten van een eigen bedrijf. Hét bewijs dat zelfstandig ondernemerschap een effectief re-integratiemiddel is.

Noot voor de redactie

Voor praktijkvoorbeelden verwijzen wij u naar de referenties op onze website: www.motivity.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Motivity B.V. via telefoonnummer 0416 316630.