Oprichting joint venture Novogate

Essent nv

http://www.essent.nl

Dit is een persbericht van Essent en Bayerngas

Essent en Bayerngas richten joint venture Novogate op

Levering van gas aan duitse 'Stadtwerken'

München/Düsseldorf, 5 juli 2006 - Het Beierse gasbedrijf Bayerngas GmbH en Deutsche Essent GmbH, de Duitse dochter van energiebedrijf Essent, hebben de joint venture novogate GmbH opgericht. De joint venture is intussen goedgekeurd door het Europese Kartelbureau. Novogate zal vanuit twee vestigingsplaatsen, München en Düsseldorf, een gezamenlijk platform voor levering van gas aan openbare nutsbedrijven starten. De bedrijfsleiders van de nieuwe onderneming zijn Ulrich Mayr (München) en Klaus Schüssler (Düsseldorf).

'Duitse Stadtwerken, gemeentelijke energiebedrijven, zullen door hun unieke relatie met lokale klanten ook in de toekomst een belangrijke rol op de energiemarkt blijven spelen. Zowel Essent als Bayerngas zijn eigendom van aandeelhouders uit de overheidssector. Daarom was het logisch en eenvoudig om de krachten in novogate te bundelen om gemeenschappelijk gas aan openbare energiebedrijven te leveren' meent Paul van Son, directeur van Deutsche Essent GmbH.

'Novogate wil de positie van openbare nutsbedrijven bij een opkomende concurrentie in een geliberaliseerde energiemarkt duurzaam versterken. Via novogate hebben openbare nutsbedrijven de kans om zelf actief te worden, hun gasinkoop te optimaliseren en zelf meer know-how op te bouwen en verder via novogate misschien ook toegang tot zogeheten upstream-projecten te krijgen,' zegt Dr. Ulrich Mössner, directeur van Bayerngas GmbH, over de achtergronden van deze samenwerking.

Novogate biedt de openbare energiebedrijven verschillende vormen van samenwerking: op de eerste plaats kunnen openbare energieleveranciers via novogate hun inkoopvolumes bundelen en zo hun handelspositie duidelijk verbeteren. Consultancydiensten en professioneel portfoliomanagement completeren het servicepakket.

Voor energiebedrijven die een langdurige samenwerking willen, is er het dienstenpakket van het partnerprogramma. Dit omvat verschillende consultancydiensten uiteenlopend van gasvoorziening, reductie van kosten tot en met ondersteuning bij marketing en distributie.

De klanten kunnen van de totale dienstverleningskracht van de in novogate aaneengesloten bedrijven profiteren. Zo hebben ze directe toegang tot de know-how van ervaren energie-inkopers op de trading floors van Bayerngas en Essent in München en in Den Bosch.

'De toegevoegde waarde in de gashandel verplaatst zich in toenemende mate naar de productie resp. winning, de zogeheten upstream-kant. Hier kunnen energiebedrijven alleen al door de vereiste grote investeringsvolumes geen zelfstandige rol spelen', verklaart novogate-bedrijfsleider Ulrich Mayr. 'Wij moeten hier mondiaal, professioneel en coöperatief optreden. Novogate moet de weg 'upstream' wijzen, met name op grond van de nauwe relatie tot Bayerngas en Essent, die op de internationale handelsmarkten actief zijn. Het is weliswaar nog te vroeg om over concrete investeringsvoornemens te spreken, maar het is duidelijk dat er goede mogelijkheden zijn voor gezamenlijke intiatieven'.

Zijn collega Klaus Schüssler vult aan dat het gezamenlijke inkooppotentieel van beide moedermaatschappijen van 200 BCM per jaar een degelijke basis vormt om succesvol op de energievoorzieningsmarkten te kunnen opereren. 'Hierbij gaat het niet alleen om de gezamenlijke inkoop, maar ook om de bemiddeling en uitwisseling van kennis en ervaring', zegt Schüssler. Hier zal novogate het reeds door het Deutsche Essent gestarte cursus- en workshopprogramma overnemen en verder ontwikkelen. Bayerngas GmbH
Bayerngas GmbH met maatschappelijke zetel in München is de grootste openbare aardgasmaatschappij in Duitsland met een eigen leidingnet van rond de 1300 kilometer lengte en een eigen gasopslag in Zuid-Beieren. In het afgelopen boekjaar 2005 heeft de onderneming ca. 68 mrd. kWh aardgas voor zijn klanten ingekocht. De eigenaren van Bayerngas zijn zes Beierse nutsbedrijven en een regionale aardgasleverancier uit Tirol; deze maatschappijen zijn tegelijkertijd ook klant. Een belangrijke strategische uitdaging voor Bayerngas is het aangrijpen van de kansen in de upstream. Bayerngas beschikt over de gas-handelsdochter Actogas GmbH, München, alsook over de vertegenwoordiging Bayerngas Norge AS, Oslo.
Deutsche Essent GmbH
Deutsche Essent GmbH, Düsseldorf, opereert sedert 2000 als holding voor de Duitse participaties in het grootste Nederlandse energiebedrijf Essent N.V., Arnhem. Deze volgt een duurzame groeistrategie en bezit reeds 51% van de aandelen in de SWB AG, Bremen. Via de SWB AG heeft dit bedrijf ook aandelen in energiebedrijven in Bremerhaven, Bielefeld, Gütersloh, Soltau, Greifswald en Ahlen. In KOM-STROM AG in Leipzig heeft de Deutsche Essent GmbH een deelname van 68% en via dit bedrijf breidt het zijn stroomactiviteiten verder uit. De Deutsche Essent is ook op de gasmarkt actief en beschikt de Deutsche Essent over een gasreservoir in Epe (Duitsland). Daarnaast is de Deutsche Essent GmbH voor het hele concern verantwoordelijk voor de activiteiten op het gebied van windenergie. Met een geïnstalleerd vermogen van ca. 480 MW is Essent een van de toonaangevende windenergie-exploitanten in Noordwest-Europa. Bij vragen, richt u a.u.b. tot:
Essent NV
Corporate Communication
Irwin Broen, perswoordvoerder
Telefoon +31 (0)6 52401918
E-mail: irwin.broen@essent.nl
Bayerngas GmbH
Marketing und Kommunikation
Dirk Barz
Poccistrasse 9
80336 München
Telefoon 0049-89 7200 339
Telefax 0049-89 7200 16365
E-mail: Dirk.Barz@bayerngas.de