Gemeente Breda

Breda zet stap in samengaan vergunningen

Een centraal loket voor het aanvragen van vergunningen en een afgestemde behandeling van verschillende vergunningen voor hetzelfde initiatief.

Dat zijn de twee belangrijkste aanbevelingen uit het rapport `Integrale vergunning Breda' dat het college van burgemeester en wethouders aanbiedt aan het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM).

De gemeente Breda heeft samen met het Ministerie van VROM onderzocht hoe zij het aanvragen en behandelen van vergunningen kan vergemakkelijken voor Bredase inwoners en bedrijven. Het gaat dan om vergunningen voor bouwen, monumenten, ruimte, natuur en milieu. Op die manier wil Breda de service rondom het verstrekken van vergunningen verbeteren en daarmee klantgerichter werken. Breda heeft onderzocht hoe de verschillende vergunningaanvraagprocedures beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Dat betekent dat afdelingen beter samenwerken en intensiever informatie met elkaar én met de aanvrager van de vergunning uitwisselen.

Breda gaat verder

De gemeente heeft hiermee, als een van de eerste gemeenten van Nederland, belangrijke ervaring opgedaan met het vereenvoudigen van het aanvragen en behandelen van vergunningen. Daarnaast bereidt Breda zich hiermee voor op de landelijke Omgevings-vergunning die het Ministerie van VROM in 2008 introduceert. De integrale vergunning van Breda is nu al meeromvattend dan de Omgevingvergunning gaat worden. Zo betrekt Breda horecavergunningen in de Integrale vergunning, terwijl deze geen onderdeel gaat uitmaken van de Omgevingsvergunning. Ook heeft Breda één aanspreekpunt voor horecaondernemers en stemt zij verschillende vergunningen voor hetzelfde (bouw)initiatief al op elkaar af.

Vereenvoudiging (gemeentelijke) regelgeving

De Kamer van Koophandel heeft met instemming van het gemeentebestuur, het onderzoeksbureau SIRA Consulting opdracht gegeven om de lokale regelgeving en vergunningverlening door te lichten. Het onderzoek is afgerond en aangeboden aan het college van Burgemeester en Wethouders. Het is technisch mogelijk om vergunningen te schrappen, samen te voegen of om te vormen. Er kunnen echter wel maatschappelijke consequenties zijn, die moeten worden bezien en bestuurlijk gewogen. Daarbij past de kanttekening dat het onderzoeksrapport zich richt op de ondernemers(belangen). Een aantal aanbevelingen die door het bureau is aangedragen zal zeker in het totale verbetertraject rondom vergunningen en dienstverlening meegenomen worden.

Het is de bedoeling dat de aanbevelingen uit het rapport Integrale vergunning Breda en die uit het SIRA-uitvoeringsplan van de Kamer van Koophandel en de organisatievernieuwingen waar Breda al mee bezig is deel uit gaan maken van de overkoepelende, het gemeentebrede programma Dienstverlening en de thema's Vergunningverlening en Handhaving 2010.

Breda, 4 juli 2006