Gemeente Breda

Bredaas projectenplan versterkt samenwerking toerisme

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met het Toeristisch-recreatief projectenplan 2006-2007. Hiermee keurt zij een reeks recreatieve projectvoorstellen goed.

Dit gebeurde naar aanleiding van de succesvolle evaluatie van uitgevoerde projecten over de periode 2004-2005. Hiermee wil het college opnieuw positieve impulsen geven aan het stedelijk toerisme.

In totaal zijn 20 projectvoorstellen ingediend voor een totaal bedrag van 585.527,84. Enerzijds geeft dit de enorme dynamiek binnen de toeristisch-recreatieve sector van Breda goed weer. Anderzijds geeft dit de bestuurlijk noodzaak om zeer kritisch naar de afzonderlijke projectvoorstellen te kijken. Het voor 2006-2007 beschikbare budget bedraagt maximaal 175.000,-, Bij de nu goedgekeurde projecten werken verschillende partijen in de stad met elkaar samen. Naast de inhoudelijke inbreng dragen deze organisaties ook financieel bij aan de realisering van de projecten. Nationale fondsen vullen het budget verder aan.

De goedgekeurde projectvoorstellen hebben betrekking op de versterking van Cultuur & Historie, Recreatief Winkelen, Natuur & Waterrecreatie, Toeristische Promotie en Toeristische Effectmeeting.

Recente cijfers uit het Continu Vakantie Onderzoek wijzen over 2005 op een stijging van 12% van het aantal toeristische bezoeken ten opzichte van 2003. Daarmee is de toeristische groeidoelstelling van 7,5%, die het gemeentebestuur zichzelf voor de periode 2003-2004 heeft gesteld, ruimschoots gehaald.

Uit representatief consumentenonderzoek naar de omvang en structuur van het dagtoeristisch bezoek blijkt dat Breda (in aantallen bezoeken) de onaantastbare kopgroep Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht direct volgt. In 2005 brachten bijna 1,3 miljoen bezoekers in totaal 4,5 miljoen toeristische bezoeken aan Breda. De gemiddelde bezoekfrequentie bedraagt 3,5. Met die klantenbinding behoort Breda tot de top van Nederlandse steden.

De populairste activiteit tijdens een Bredabezoek is funshoppen (74%). Ook met het bezoek aan het theater en/of concert scoort Breda met 10% relatief goed ten opzichte van haar directe concurrenten. De gemiddelde besteding per toerist bij een toeristisch bezoek is met 47 euro zeer hoog in Breda. De Nederlandse dagtoerist heeft in 2005 ruim 211 miljoen euro besteed. Deze cijfers betekenen voor Breda een stimulans om ook de wat achterblijvende toeristische trekkers, zoals evenementen, bioscopen en musea verder te ontwikkelen.

Breda wil met het hele pakket maatregelen de concurrentie aan met andere steden in Nederland en steeds vaker ook daarbuiten. De verwachting is dat de komst van de HSL-shuttletrein, Via Breda, Nieuwe Mark, Grafisch Museum, Bavelse Berg of NAC-boulevard.de positie van Breda als toeristisch centrum verder zal versterken.

Breda, 5 juli 2006

Het toeristisch-recreatief projectenplan 2006 2007 kunt u hieronder inzien/downloaden.

Toeristisch-recreatief projectenplan 2006-2007