Gemeente Enschede

Tweede plaats Enschede voor preventie jeugdcriminaliteit

woensdag 05-07-2006


Enschede, 5 juli 2006.

Tweede plaats Enschede voor preventie jeugdcriminaliteit

Enschede heeft vorige week de tweede plaats behaald voor haar jeugdbeleid. Meer specifiek kreeg de stad alle lof voor haar effectieve aanpak van preventie van (allochtone) jeugdcriminaliteit door het ontwikkelen van een registratiekoppelsysteem, waardoor verschillende instellingen elkaar op de hoogte kunnen houden van de begeleiding van jongeren.

De prijs was ingesteld door het ministerie van Justitie en werd tijdens de manifestatie 'Doorpakken in jeugdpreventie', georganiseerd door FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, uitgereikt. Enschede behoorde tot de 10 genomineerden ( van de 35 deelnemende gemeenten). Leeuwarden werd uiteindelijk eerste.

Enschede ontwikkelde het registratiesysteem in het kader van het CRIEM-project en later het Preventiebeleid 2001-2004 dat werd opgezet door het ministerie van Justitie om gemeenten te stimuleren allochtone kinderen en jongeren beter te bereiken en te begeleiden. Eén van de oorzaken van oververtegenwoordiging van allochtone jongeren in criminaliteit is namelijk dat deze groep slecht wordt bereikt door de reguliere preventieve voorzieningen.

Met het registratiekoppelsysteem kunnen alle betrokken instellingen het begeleidingsproces van jongeren op de voet volgen. Deze informatie maakt het voor instellingen mogelijk onderling beter af te stemmen welke acties met een jongere ondernomen zijn en welke nog lopen. Bovendien zijn instellingen zo aan te spreken wanneer het proces te traag verloopt of wanneer zij afspraken niet nakomen.

Tijdens het Preventiebeleid heeft Enschede, naast het registratiesysteem, meerdere succesvolle projecten ontwikkeld. Een voorbeeld is het project (multiprobleem) jongeren en geld met als doel financiële problemen bij jongeren tussen 17 en 25 jaar te voorkomen, te verminderen of op te lossen. Dit project wordt nu door de Stadsbank Oost Nederland uitgevoerd. Verder kent Enschede ook het mentoringproject, waarbij het jongerenwerk van Alifa en het ROC intensief samenwerken om vroegtijdig schooluitval te voorkomen. Ook is er met succes gewerkt aan het verhogen van de deelname van allochtone peuters aan de peuterspeelzaal, eveneens een activiteit van Alifa.


---