Gemeente Doetinchem

Handreiking biedt duidelijkheid brandveiligheidseisen woonzorgcomplexen


-5 juli 2006-
De gemeente Doetinchem heeft een handreiking opgesteld waarmee objectief kan worden bepaald aan welke brandveiligheidseisen een woonzorgcomplex moet voldoen. Met deze handreiking kunnen bouwers en ontwerpers brandveiligheidsvoorzieningen beter afstemmen op de specifieke situatie.

Het overheidsbeleid stimuleert dat hulpbehoevende mensen zoveel mogelijk zelfstandig wonen. De trend van `extramuralisering', het geschieden aanbieden van wonen en zorg, heeft er echter toe geleid dat er onduidelijkheid is ontstaan over de vraag welke brandveiligheidseisen in woonzorgcomplexen moeten worden getroffen. De huidige bouwregelgeving (Bouwbesluit 2003 en de gemeentelijke bouwverordening) stelt deze namelijk afhankelijk van de `zelfredzaamheid' van de bewoners en de aanwezigheid van `permanent toezicht'. Wat deze begrippen exact inhouden wordt in de bouwregelgeving niet nader gedefinieerd. Daardoor kunnen de brandveiligheidsvoorzieningen in woonzorgcomplexen aanmerkelijk te zwaar of te licht zijn.

Handreiking
In afwachting van nadere landelijke regelgeving, heeft de gemeente Doetinchem de handreiking `Zelfredzaamheid en permanent toezicht in woonzorgcomplexen' vastgesteld. De handreiking geeft een nadere definitie van de begrippen `zelfredzaamheid' en `permanent toezicht' en biedt daarmee de mogelijkheid om het brandveiligheidsniveau van woonzorgcomplexen af te stemmen op het niveau van veiligheid zoals dat in de geldende bouwregelgeving is vastgelegd.

Eigenaren en/of zorginstellingen zijn eerstverantwoordelijke voor de (brand)veiligheid van de bewoners, bezoekers en verzorgend personeel in hun woonzorgcomplexen. Zij hebben er dan ook bij de overheid op aangedrongen om een duidelijker omschrijving te geven van het begrip zelfredzaamheid. Met behulp van de nieuwe handreiking kunnen opdrachtgevende en ontwerpende partijen bij een nieuwe aanvraag van een bouw- en/of gebruiksvergunning zelf de mate van zelfredzaamheid van bewoners bepalen. Hierdoor kan het brandveiligheidniveau van het betreffende woonzorgcomplex in overeenstemming worden gebracht met het niveau van veiligheid dat in de samenleving wordt verwacht. Het voordeel van deze handreiking is dat hiermee eenduidigheid in beleid bij alle betrokken partijen wordt bevorderd.

De handreiking van de gemeente Doetinchem is gebaseerd op diverse documenten, waaronder een TNO-rapport, rapportages en brieven van het ministerie van VROM en een concept-handreiking inzake zelfredzaamheid van de regionale brandweer Midden- en West-Brabant. Een definitief standpunt vanuit de wetgever wordt binnen circa 2 jaar verwacht. Tot die tijd gebruikt de gemeente Doetinchem de eigen handreiking omdat wachten op de landelijke ontwikkelingen in het belang van lopende en te verwachten initiatieven niet gewenst is.