Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-369       |
|                                            |Arnhem|5 juli 2006    |
|                                            |,     |               |
PROVINCIE GELDERLAND EERSTE IN NEDERLAND MET SCREENING EN BEWAKING

Gelderland loopt voorop bij het zorgvuldig omgaan met integriteit. Het is de eerste provincie met een bureau Screening en Bewakings Aanpak (SBA). Dit bureau toetst partijen waarmee de provincie contracten wil afsluiten op hun integriteit en financiële stabiliteit. Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje is verantwoordelijk voor het bureau. 'Wanneer men van een overheid verwacht dat er een zorgvuldig, goed en financieel betrouwbaar beleid wordt gevoerd, geldt dat ook voor de bedrijven waar wij mee samenwerken. Wij willen door middel van screening voorkomen dat overheidsgeld bij malafide bedrijven terecht komt', stelt Cornielje.

Het toetsen van bedrijven op integriteit en financiële stabiliteit is mogelijk geworden door de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (BIBOB). In eerste instantie richt het Gelderse bureau SBA zich op aanbestedingen voor de infrastructuur. Later wordt het takenpakket uitgebreid naar vergunningverlening, subsidieverstrekking en inkoop. Cornielje: 'Bij de provincie gaan miljoenen om. In de begroting van 2007 staat een bedrag van 700 miljoen. Een groot deel daarvan gaat naar derden die voor de uitvoering van ons beleid zorg dragen. Bestuurlijk Nederland, en ook wij, heeft lering getrokken uit de onderzoeken en de daarop gevolgde processen tegen bouwfirma's. Screening van bedrijven is noodzakelijk. Mochten bedrijven niet door de integriteitstoets komen, dan sluiten wij ze uit. Op deze manier houden wij onszelf intern, maar ook de bedrijven met wie wij werken, scherp'.

Werkwijze
Het bureau SBA doet op verschillende manieren onderzoek. Bijvoorbeeld via de Kamers van Koophandel, jaarverslagen en andere financiële bronnen. Ook krantenartikelen leveren vaak waardevolle informatie. Daarnaast kan de Officier van Justitie het bureau SBA aan informatie helpen. In een aanbestedingsprocedure krijgen alle betrokkenen een vragenlijst toegestuurd, ontwikkeld door het bureau BIBOB in Den Haag. De beoogde contractpartner moet een verklaring overleggen van zijn betalingsgedrag van belastingen en sociale lasten. Verder moet hij zelf verklaren of hij in de periode voorafgaand aan de aanbesteding integer heeft gehandeld ('eigen verklaring'). Er moet bijvoorbeeld melding worden gemaakt van een eventuele overtreding van een milieuvergunning. De 'eigen verklaring' wordt door het bureau SBA altijd gecontroleerd. Mochten er toch nog onduidelijkheden overblijven over de integriteit, dan wordt advies gevraagd aan het Bureau BIBOB. Als onderdeel van het Ministerie van Justitie kan dit bureau gesloten bronnen zoals politieregisters, e.d. raadplegen.

Eerste procedure
In de derde week van juli worden de inschrijvers ven het bestek, de aanleg van een landbouwweg/fietspad en de aanleg van een duiker en onderhoud aan de kruising Wethouder Schoutenweg in de gemeente Culemborg, volgens deze nieuwe werkwijze gescreend.

De bouwwereld is inmiddels via een advertentie in Cobouw geïnformeerd over het door de provincie ingestelde bureau SBA.