Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 5 juli 2006

Cordaid en ABN AMRO werken samen in India

Bundeling van capaciteiten op gebied van microfinanciering

Ontwikkelingsorganisatie Cordaid en ABN AMRO gaan samenwerken in India. Vandaag tekenen beide partijen een samenwerkingsovereenkomst waarin ze afspreken hun specifieke kennis en capaciteiten op het gebied van microfinanciering en armoedebestrijding in India te bundelen.

ABN AMRO werkt al tachtig jaar in India. Haar recent opgerichte Micro Finance Unit werkt samen met negentien Microfinancieringsinstellingen (MFI's) en onderhoudt contacten met 33 MFI's. Cordaid werkt sinds 1970 in India en werkt er sinds 1996 samen met zeventien MFI's.

ABN AMRO heeft een vestiging in Mumbai, die specifiek is ingericht voor microfinanciering. De unit is deskundig op het terrein van bancaire financieringen en kent de Indiase financiële markt goed. Cordaid zal zich voor een bedrag van 450.000 euro inzetten voor versterking van de capaciteit van 'jonge', opkomende MFI's en stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor garanties ter financiering van de eerste groei van de MFI's. ABN AMRO Foundation zal een gelijke bijdrage leveren aan de versterking van de operationele capaciteit van de MFI's. ABN AMRO India zal verantwoordelijk zijn voor het management van het project.

Tegen de tijd dat de MFI's goed draaien, heeft ABN AMRO het voornemen de uitbreiding van het leningenpakket van de MFI's te financieren.

Cordaid stelt al tien jaar leningen ter beschikking aan MFI's. Kleine ondernemers in ontwikkelingslanden die bij de reguliere banken geen lening krijgen, kunnen bij deze instellingen terecht voor een bescheiden lening. Hiermee kunnen ze een bedrijfje starten zoals een kapperszaak of meubelmakerij. Vanzelfsprekend wordt gekeken naar het verwachte succes van de bedrijfsactiviteit en de mogelijkheid de lening af te lossen. Deze vorm van armoedebestrijding blijkt in de praktijk goed te werken.

Jacob Winter (Cordaid): "Door met ABN AMRO samen te werken, staan we sterker. We kunnen meer MFI's ondersteunen, die op hun beurt meer arme mensen aan een lening en daarmee aan een betere toekomst kunnen helpen."

Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht