Groen!

Brussel, 4 juli 2006

Groen! protesteert tegen schandalige ontruiming asielkerk in Anderlecht

Solidariteit staat duidelijk niet in het paarse woordenboek

Mensen zonder papieren worden in Anderlecht uit een kerk geranseld. De paarse regering wil nog voor ze op vakantie vertrekt komaf maken met het kerkasiel. Maar de regeringspartijen bieden geen antwoord op de problemen van duizenden mensen die hier al jarenlang zijn en die hier een toekomst willen uitbouwen. Solidariteit staat blijkbaar niet in het paarse woordenboek, zegt Tinne Van der Straeten, ondervoorzitter van Groen!

Vandaag werd de kerk in Anderlecht op een schandalige wijze ontruimd door de politie. Het is duidelijk dat de paarse regering nog voor ze op vakantie vertrekt komaf wil maken met het kerkasiel. Paars wil dat het wetsontwerp over het asielbeleid zo snel mogelijk wordt gestemd in Kamer en Senaat. VLD, SP.A en Spirit hopen dat daarmee de kous af is. Maar de regeringspartijen bieden absoluut geen antwoord op de problemen van de duizenden mensen zonder papieren die hier al jarenlang zijn en die hier een toekomst willen uitbouwen. Solidariteit staat blijkbaar niet in het paarse woordenboek, aldus Tinne Van der Straeten, ondervoorzitter van Groen!

In de krant De Standaard stelt Stijn Bex (SP.A-Spirit) dat men vanuit de meerderheid meer had moeten stilstaan bij problemen in het wetsontwerp. Berouw komt na de zonde! Terwijl VLD en SP.A bakkeleien over hoe streng de filter voor de procedure bij de Raad van State dan wel moet zijn of over hoe en wanneer de evaluatie moet gebeuren, heeft niemand van de regeringspartijen oog voor de schrijnende situaties van mensen die nu al maanden asiel zoeken in kerken en moskeeën; onder meer in Gent, Antwerpen en Brussel. Erger: deze regering wil op vakantie vertrekken, dus ranselt men de asielzoekers simpelweg de kerken uit. Alsof met het leegvegen van de kerken ook het probleem van de baan is, reageert Tinne Van der Straeten. De enige oplossing zit vervat in het wetsvoorstel dat Ecolo samen met de mensen zonder papieren uitwerkte en waarbij duidelijke criteria voor regularisatie in de wet worden ingevoerd.

Ik roep Bex, SP.A en Spirit op inderdaad meer stil te staan bij de schrijnende situatie van mensen die hier al jarenlang verblijven en ondertussen onze taal spreken. Hun kinderen gaan naar onze scholen, ze willen mee werken aan de uitbouw van ons land. Er is dringend nood aan duidelijke regularisatiecriteria en deze moeten in het huidige ontwerp ingeschreven worden. De huidige toestand is onmenselijk en de politiek kan de regeringspartijen kunnen hun ogen niet langer sluiten. Het is een kwestie van menselijkheid en van solidariteit. Het is wraakroepend dat paars daar geen oplossing wil voor geven. De huidige gang van zaken bewijst dat paars zonder Groen! niet kiest voor een warme samenleving, waar aan mensen zonder papieren een perspectief wordt gegeven, aldus Tinne Van der Straeten.