Nederlandse Vereniging van Journalisten

GPD
t.a.v. de heer H. Dam
Postbus 224
2501 AV Den Haag

NVJ uit zorgen over
samenwerking GPD / Novum
Amsterdam, 5 juli 2006

Inzake: GPD / Novum

Geachte heer Dam, beste Henk,

Naar aanleiding van ons telefoongesprek van afgelopen week bevestig ik je hierbij onze zorgen over de door jullie voorgenomen samenwerking met NOVUM.

De arbeidsvoorwaarden bij Novum zijn ronduit slecht te noemen. Het beloningsniveau start bij 1400 tot 1500 euro bruto per maand, waarbij meerdere redacteuren niet alleen geconfronteerd worden met een reeks van tijdelijke contracten, maar bovendien geen of een zeer onduidelijk perspectief op loonsverbetering wordt geboden.
Daarbij zijn er geen regelingen voor pensioen, onregelmatig werk of overwerk en de arbeidswerkomstandigheden ook nog eens zeer kwestieus.

We zijn ons er zeer van bewust dat het hier een jong bureau betreft, dat nog bezig is zich een plaats te verwerven in de mediamarkt, maar de grenzen worden door Novum wel op alle fronten overschreden. Daarbij werd door de directie van Novum tot op heden elk inhoudelijk gesprek over het toegroeien naar een journalistiek cao-niveau afgehouden.
Een in een gesprek van 27 april 2005 door Bram Bloemberg gedane toezegging om het arbeidsvoorwaardenbeleid bij Novum in beeld te brengen en meer professioneel vorm te gaan geven en ons daarvan verslag te doen, werd nooit gestand gedaan.

Wel werden er bij brief van 24 juni vervolgens een aantal aanvullende vragen door Novum op tafel gelegd, die geen verband hielden met deze belofte.

Telefonisch heb ik in een reactie op deze brief aan Bloemberg laten weten dat ik reeds op de in de brief aan de orde gestelde vragen antwoord had gegeven, namelijk dat informatie die door Novum inzake de arbeidsvoorwaarden zou worden aangeleverd en die wij niet reeds via een andere bron zouden hebben vernomen, vertrouwelijk zou worden behandeld en dat wij al eerder uitdrukkelijk hebben aangegeven initiatieven van bedrijven om de mediamarkt te betreden, op een faire wijze zullen benaderen.

Opnieuw vindt de heer Bloemberg hierin onvoldoende basis om de eerder toegezegde gegevens aan ons te leveren. Wel stelt hij graag opnieuw een open gesprek aan te willen gaan,

zonder voorafgaand enige gegevens aan ons te leveren. Dit soort gesprekken hebben reeds tweemaal plaats gehad, zonder concreet resultaat.

Daarom lijkt het mij constructiever om met jou in contact te treden om te bezien hoe we in het kader van de samenwerking NOVUM/GPD kunnen komen tot een normaal journalistiek werkklimaat met bijpassende beloning voor alle bij dit project betrokken medewerkers.

Graag maak ik op korte termijn hierover een afspraak.

Met vriendelijke groet,

Thomas Bruning
Algemeen secretaris NVJ

cc: leden bij Novum