GroenLinks

Halsema reageert op eindverslag informateur

5 juli 2006

De fractie van GroenLinks vindt het niet erg onverwacht, maar wel heel onverstandig dat met het verslag van de informateur de weg wordt geëffend voor een rompkabinet van CDA & VVD. Vooral de hoofdmissie die voor dit kabinet wordt geformuleerd: het maken van een volwaardige begroting, inclusief belastingplan en de Wet Werken aan Winst, stuit bij ons op grote bezwaren. Want deze hoofdmissie zal erg snel ontaarden in een voortijdige pakjesavond. Met een zak vol verkiezingscadeaus op Prinsjesdag willen beide partijen toewerken naar de verkiezingen op 22 november.

Zalm krijgt de ruimte om zijn verkiezingstruc in de nadagen van Paars II te herhalen en Balkenende zal dit niet, net als toen bekritiseren, maar als één van zijn grote successen uitdragen.

Deze uitkomst brengt het eerstvolgende meerderheidskabinet in forse problemen en vormt een obstakel voor een duurzame economie. Dat nieuwe kabinet zal onmiddellijk na aantreden een aantal maatregelen moeten terugdraaien; al was het maar om te voorkomen dat de begrotingen van 2008 weer bol van bezuinigingen komt te staan. Jammer genoeg wordt daarmee onnodig het vertrouwen aangetast van het (internationale) bedrijfsleven in de Nederlandse overheid en van de kiezer in de politiek.

Onnavolgbaar is natuurlijk de koers van D66. Deze partij steunt de hoofdmissie, waardoor de informateur niet eens meer hoeft te melden, dat dit rompkabinet in de praktijk gaat leunen op de ruzie & brokkenmakers van de LPF. Netto resultaat voor D66 is dat alles gewoon doorgaat; miníster Verdonk blijft zitten en het beleid wordt voortgezet. Alleen zonder D66 bewindslieden; die zitten met lege handen en dus mokkend thuis. De partij heeft een fatale inschattingsfout gemaakt door te denken dat zij straks stemmen bij de kiezers kunnen oogsten voor de cadeaus die het rompkabinet uitkeert. Ons rest af te wachten of Balkenende III, naast de hoofdmissie, de terughoudendheid kan opbrengen die informateur Lubbers van hen heeft gevraagd. Ook hiervan verwachten wij weinig goeds; en ik begrijp dan ook niet waarop de informateur zijn optimisme baseert dat botsingen met de kamer zullen uitblijven.

Femke Halsema